Вівторок, 14.05.2024, 09:13

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Вересень » 6 » Реєстрація громадських об'єднань у Республіці Польща.
11:02
Реєстрація громадських об'єднань у Республіці Польща.
      Загальні положення про громадські об'єднання, а також порядок їх реєстрації зазначені в Законі РП "Про громадські об'єднання” (далі-Закон) від 07.04.1989 року останні зміни до якого внесені 10.01.1996 року. У цьому Законі зазначено, що об'єднання є "інструментом” для реалізації громадських свобод, які визначені Конституцією, Загальною декларацією прав людини та Міжнародним пактом про громадські і політичні права.      
     Право на створення об'єднання може бути обмежене лише законами з метою забезпечення захисту національних інтересів або громадського порядку, охорони здоров'я чи моральності населення, а також з метою захисту особистих прав і свобод людини.
      Громадське об'єднання є добровільним громадським формуванням, метою якого не є отримання прибутку. Ним самостійно визначається мета і програма діяльності, структура, а також приймаються внутрішні акти, які регулюють його діяльність.
      Положення Закону не поширюється на :
     - громадські організації, що діють на підставі окремих Законів та міжнародних угод, в яких Республіка Польща є стороною;
     - церкви та інші релігійні громади та їх юридичні особи;
     - релігійні організації; комітети, які створені з метою підготовки до виборів; політичні партії.
      Об'єднання підлягає внесенню до Державного судового реєстру, якщо положенням Закону не передбачено інше.
                                                                                  Членство в громадських об'єднаннях
      Створювати об'єднання мають право громадяни РП, які наділено повною цивільною дієздатністю і не позбавлені громадянських прав. Повну цивільну дієздатність мають повнолітні фізичні особи, а також всі юридичні особи. Неповнолітні у віці від 16 до 18 років, які наділені обмеженою цивільною дієздатністю, можуть бути членом об'єднання і користуватись активним і пасивним виборчим правом, якщо більшість із складу ради об'єднання є особи наділені повною цивільною дієздатністю. Неповнолітні у віці до 16 років, можуть, за згодою законних представників, належати до об'єднання, якщо така можливість визначена у статуті, без права голосу на Загальних зборах членів і не маючи активного чи пасивного виборчого права.
      Іноземці, які проживають на території Республіки Польща, можуть об'єднуватися в громадські формування, відповідно до норм визначених законами для громадян РП. Іноземці, які не проживають на території даної країни можуть бути членом об'єднання, якщо статутом передбачена така можливість (ст. 4 Закону).
Порядок створення громадського об'єднання.
      Для створення об'єднання особи, в кількості не менше 15, приймають установчий документ — статут і вибирають засновницький комітет.
      Статутний документ об'єднання повинен містити:
      назву об'єднання, яка відрізняє його від інших об'єднань, організацій, установ;
      територія діяльності і місцезнаходження; мета і завдання об'єднання;
     умови і порядок прийому в члени об'єднання громадян, вибуття з нього, а також права і обов'язки членів;    
      керівні органи об'єднання, спосіб вибору, зміни складу і її компетенція;
     спосіб представлення об'єднання, порядок вчинення дій в майнових інтересах, а також умови чинності прийнятих рішень;
      джерела надходження коштів і встановлення членського внеску;
      порядок внесення змін до статуту;
      порядок припинення діяльності об'єднання.
      Об'єднання, яке має намір створювати місцеві осередки, в статуті має визначити організаційну структуру і порядок утворення цих осередків. Юридичні особи можуть бути тільки членом об'єднання з метою підтримки.      
     Вищим органом є Загальні збори членів. Статутом може передбачатись замість скликання Загальних зборів членів - збори делегатів, якщо членів є більше ніж визначено в статуті. У таких випадках, статутом визначено порядок відбору делегатів і строк їх повноважень. Об'єднання повинно обрати Раду і внутрішній контролюючий орган.
     Комітет засновників для реєстрації подає до реєстраційного суду заяву, статут, список засновників, в якому зазначається прізвище та ім'я, дата і місце народження, місце проживання та проставляються підписи засновників, протокол засідання на якому вибирали комітет засновників та підтвердження тимчасового місцезнаходження об'єднання.
     Заява реєструється негайно і рішення має бути прийняте не пізніше ніж через три місяці з дня подання заяви. Реєстраційний суд копії поданий на реєстрацію документів подає контролюючому органу. Цей орган має право прокоментувати цю заяву протягом 14 днів з дати вручення, а також, за згодою суду, бути заінтересованою стороною під час розгляду.
     Реєстраційний суд відмовляє в реєстрації, якщо об'єднання не відповідає вимогам зазначених в Законі.           
       Об'єднання набуває статусу юридичної особи і може розпочинати свою діяльність, як тільки її зареєстрували у Державному судовому реєстрі. Місцеві осередки набувають статусу юридичної особи, якщо дане положення передбачене статутом. Про внесення об'єднання до реєстру реєстраційний суд повідомляє засновників та контролюючий орган, відправляючи одночасно їм статут. Про внесення змін до статуту Рада зобов'язана повідомити реєстраційний суд.
      Спрощеною формою об'єднання є громадське формування без статусу юридичної особи. Особи, в кількості не менще трьох, які бажають створити об'єднання приймають правила діяльності об'єднання, в яких зазначається назва, мета, територію і способи діяльності, місцезнаходження і також представника об'єднання. Про створення такого об'єднання засновники письмово повідомляють контролюючий орган за місцезнаходженням.
Контроль за діяльністю об'єднання.
       Контроль за діяльністю об'єднання входить до компетенції:
       губернатора — здійснює контроль за діяльністю об'єднань органів місцевого самоврядування;
       мера — здійснює контроль за діяльністю всіх інших об'єднань.
       Зазначені контролюючі органи мають право:
       запитувати через Раду копії рішень Загальних зборів (зборів делегатів);
       вимагати від об'єднання необхідних роз'яснень.
      У разі порушення об'єднанням зазначених вимог, суд має право, за заявою контролюючого органу, накласти штраф у розмірі не більше 5000 злотих.
  Власність об'єднання.
      Громадське об'єднання набуває право власності на кошти та інше майно за рахунок членських внесків, пожертвувань, спадщини, внаслідок провадження своєї діяльності, доходу від майна об'єднання. Дохід одержаний від господарської діяльності об'єднання направляється на досягнення статутних цілей і не може бути розподілений між його членами.
      Об'єднання може отримати державну допомогу у відповідності з нормами визначеними в окремих законах.

Начальник реєстраційної служби              Н.І.Голуб
Переглядів: 1255 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: