Вівторок, 14.05.2024, 23:02

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Вересень » 3 » Право на освіту
11:04
Право на освіту
Право на освіту в Україні гарантоване Конституцією України (стаття 53). Освіта -  це основа  інтелектуального, культурного, духовного, соціального, економічного розвитку суспільства і держави.
Метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей, формування громадян,  здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального,  творчого,  культурного потенціалу  народу, підвищення    освітнього рівня народу, забезпечення народного господарства кваліфікованими фахівцями.
Освіта в Україні грунтується на засадах гуманізму, демократії, національної свідомості, взаємоповаги  між  націями  і народами. 
Громадяни України мають право на безкоштовну освіту в усіх 
державних навчальних закладах незалежно від статі, раси, національності, соціального і майнового стану, роду та характеру занять, світоглядних переконань, належності до партій, ставлення до релігії, віросповідання, стану здоров'я,  місця  проживання  та інших обставин. Це право забезпечується:
     - розгалуженою мережею  навчальних  закладів,  заснованих  на державній та інших формах власності, наукових установ, закладів післядипломної освіти;
     - відкритим характером навчальних закладів, створенням умов для 
вибору профілю навчання і виховання відповідно до здібностей, 
інтересів громадянина;
     - різними формами навчання - очною, вечірньою, заочною, екстернатом, а також педагогічним патронажем. 
Право на освіту підтверджено національними та міжнародними правовими актами, наприклад, Європейською конвенцією про захист прав людини та основних свобод і Міжнародним пактом про економічні, соціальні та культурні права, прийнятим ООН в 1966 році.
Законодавство про освіту включає:
- Закон України «Про освіту»;
- Закон України «Про дошкільну освіту»;
- Закон України «Про загальну середню освіту»;
- Закон України «Про позашкільну освіту»;
- Закон України «Про професійно-технічну освіту»;
- Закон України «Про вищу освіту»;
- Закон України «Про наукову та науково-технічну діяльність».
У відповідності до Закону України «Про освіту», систему освіти складають: навчальні заклади, наукові, науково-методичні і методичні установи, науково-виробничі підприємства, державні і місцеві органи управління освітою та самоврядування в галузі освіти.
Структура освіти включає: дошкільну освіту; загальну середню освіту; позашкільну освіту; професійно-технічну освіту; вищу освіту; післядипломну освіту; аспірантуру; докторантуру; самоосвіту.
В Україні встановлюються:
- освітні рівні: початкова загальна освіта; базова загальна середня освіта; повна загальна середня освіта; професійно-технічна освіта; базова вища освіта; повна вища освіта.
- освітньо-кваліфікаційні рівні: кваліфікований робітник; молодший спеціаліст; бакалавр; спеціаліст, магістр. Положення про освітні та освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту) затверджується Кабінетом Міністрів України.
Науковими ступенями є: кандидат наук; доктор наук.
Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних й комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних пільг та стипендій учням та студентам.


Спеціаліст І категорії Мостиського
районного управління юстиції                                                                  Ю.В. Нікішина
Переглядів: 620 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: