Субота, 11.05.2024, 20:33

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Травень » 15 » Загальні положення реєстрації права оренди земельної ділянки
09:31
Загальні положення реєстрації права оренди земельної ділянки

     Відповідно до статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” (далі-Закон) обов'язковій державній реєстрації підлягає право оренди земельної ділянки. Оскільки право оренди є похідним від права власності, то реєструються після державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    Перелік документів для здійснення державної  реєстрації  прав визначається Кабінетом  Міністрів  України  у  Порядку  державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Державній реєстрації підлягають виключно заявлені права та їх  обтяження  за  умови  їх відповідності законодавству і поданим документам.
     Державна  реєстрація  прав   (надання   відмови   в   ній) в  строк,  що не перевищує чотирнадцяти робочих днів з моменту  надходження до органу державної реєстрації прав заяви про таку    реєстрацію    та    передбачених Законом та нормативно-правовими   актами,  прийнятими  відповідно  до нього, документів, необхідних для її проведення.
   Разом  із  заявою  про  державну  реєстрацію  прав  та їх обтяжень   у паперовій  формі  подаються  оригінали  документів, необхідних для державної реєстрації прав та їх обтяжень, їх копії, засвідчені в установленому порядку.
Заява про державну  реєстрацію  прав  та  їх  обтяжень  не приймається  у разі відсутності документа,  що підтверджує оплату послуг з державної реєстрації прав та їх обтяжень.
Під час подання заяви про державну реєстрацію прав та  їх обтяжень  у паперовій  формі  фізична  особа  повинна  пред'явити документ,   що   посвідчує її  особу,  а  у  разі  подання  заяви представником  фізичної  чи  юридичної особи також - документ, що підтверджує  його  повноваження  діяти  від  імені таких  осіб. У випадках,   установлених   законом,  представник  іноземної особи пред'являє     документи,     легалізовані     в     установленому нормативно-правовими актами порядку.
Не   приймаються  для  державної  реєстрації  прав  та  їх обтяжень документи  з  підчищеннями  або  дописками,  закресленими словами  та іншими не обумовленими в них виправленнями,  заповнені олівцем,  а також з пошкодженнями, які не дають змоги  однозначно тлумачити їх зміст.
Документи, що встановлюють виникнення, перехід, припинення прав  на нерухоме  майно та їх обтяжень і подаються для державної реєстрації  прав, повинні  відповідати  вимогам, встановленим цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.
Для реєстрації права оренди земельної ділянки, документом, що встановлює виникнення такого права є договір оренди землі. Відповідно до Закону України "Про оренду землі”, договір оренди землі - це  договір,  за  яким орендодавець зобов'язаний за  плату  передати  орендареві  земельну  ділянку  у володіння і користування на певний строк,  а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до  умов  договору  та вимог земельного законодавства.
Договір оренди  землі  укладається  у  письмовій  формі  і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.
Типова форма  договору  оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України.
Істотними умовами договору оренди землі є:
об'єкт  оренди  (кадастровий  номер,  місце  розташування  та розмір земельної ділянки);
строк дії договору оренди;
орендна плата із зазначенням  її  розміру,  індексації,  форм платежу, строків,   порядку   її   внесення   і   перегляду   та відповідальності за її несплату;
умови використання та цільове призначення земельної  ділянки, яка передається в оренду;
умови збереження стану об'єкта оренди;
умови і строки передачі земельної ділянки орендарю;
умови повернення земельної ділянки орендодавцеві;
існуючі обмеження  (обтяження)  щодо  використання  земельної ділянки;
визначення сторони,  яка несе ризик  випадкового  пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини;
відповідальність сторін;
умови  передачі  у  заставу  та  внесення до статутного фонду права  оренди земельної  ділянки. 
Відсутність у  договорі  оренди землі однієї з істотних умов, передбачених статтею 15 Закону України "Про оренду землі”, а також порушення вимог статей 4-6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору   оренди,   а   також  для  визнання  договору  недійсним відповідно до закону.
Невід'ємною частиною договору оренди землі є:
план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду;
кадастровий план земельної ділянки з  відображенням  обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів;
акт визначення   меж   земельної   ділянки   в   натурі   (на місцевості);
акт приймання-передачі об'єкта оренди;
проект  відведення  земельної ділянки у разі його розроблення згідно  із законом.
Строк дії  договору  оренди  землі  визначається  за   згодою сторін, але не може перевищувати 50 років.
За проведення державної реєстрації  прав  та  їх  обтяжень справляється державне мито, розмір якого встановлено Декретом Кабінету Міністрів України "про державне мито”. За реєстрацію іншого речового права (права оренди землі) державне мито становить 51 грн. Звільнені від сплати державного мита відповідно до Прикінцевих положень Закону України "Про державну реєстрацію прав та їх обтяжень”  що фізичні та юридичні особи звільняються від сплати  державного мита  під  час проведення державної реєстрації прав,   які  виникли  та зареєстровані  до  проведення  державної реєстрації  прав  у  порядку, визначеному цим Законом.
За надання інформації з Державного реєстру прав  справляється  плата, порядок  використання  і  розмір  якої встановлюються Кабінетом Міністрів України. Постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2012 № 1204 "Про затвердження розміру і порядок використання плати за внесення змін до записів Державного реєстру прав на нерухоме майно та надання інформації із зазначеного реєстру” встановлено розмір плати за надання інформації з Реєстру — 120 грн.
 
Начальник реєстраційної служби                                                        Н.І.Голуб
Переглядів: 3463 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Володимир  
0
Хто проводить реєстрацію договору оренди землі в державній реєстраційній службі, Орендодавець чи Орендар?

Ім`я *:
Email *:
Код *: