Понеділок, 13.05.2024, 02:00

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Листопад » 15 » Взаємодія Державного агенства земельних ресурсів України з Державною реєстраційною службою України щодо державної реєстрації земельних ділян
18:04
Взаємодія Державного агенства земельних ресурсів України з Державною реєстраційною службою України щодо державної реєстрації земельних ділян

  Згідно Указу Президента України від 10.05.2011№ 965/2011, який набирає чинності з 01.01.2013, повноваження Державного агенства земельних ресурсів України в частині державної реєстрації прав на земельні ділянки дещо зміняться.
  В зв'язку з змінами в законодавстві повноваження державної реєстрації речових прав на земельні ділянки будуть належати до компетенції Державної реєстраційної служби України. За Державним агенством земельних ресурсів України залишиться функція державної реєстрації самої земельної ділянки, як об’єкта нерухомості в Державному земельному кадастрі.
  Інформація про зареєстровані земельні ділянки міститься в Державному земельному кадастрі, це єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами. В свою чергу Державна реєстраційна служба України є держателем Державного реєстру прав — єдиної державної інформаційної системи, що містить відомості про права на нерухоми майно, їх обтяження, а також про об'єкти та суб'єкти цих прав.
  Слід зазначити, що ці дві інформаційні системи згідно Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та Закону України "Про Державний земельний кадастр" працюватимуть паралельно, а не розрізнено чи в противагу одна одній.
  Цими законами передбачено взаємодію органів державної реєстрації прав та органів, що здійснюють ведення Державного земельного кадастру, у тому числі передача відомостей, яка буде здійснюватись на центральному рівні в електронному вигляді телекомунікаційними каналами зв'язку з використанням електронного цифрового підпису. Передача інформації між Державним агенством земельних ресурсів України та Державною реєстраційною службою України буде здійснюватись виключно для цілей ведення Державного земельного кадастру та проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.
  З метою забезпечення захисту інформації про зареєстровані земельні ділянки та про зареєстровані права будуть використовуватись засоби захисту інформації згідно з вимогами законодавства. У процесі надання інформації про зареєстровані земельні ділянки та про зареєстровані права вестимуться журнали обліку передачі даних та отриманих інформаційних файлів.
  Орган, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, одночасно з проведенням державної реєстрації земельної ділянки буде надавати органу державної реєстрації прав інформацію про зареєстровані земельні ділянки, що міститься в Державному земельному кадастрі, а саме про: 1) державну реєстрацію земельної ділянки (дату державної реєстрації, найменування органу, що здійснив таку реєстрацію); 2) кадастровий номер, площу, місце розташування земельної ділянки; 3) кадастровий план зареєстрованої земельної ділянки в електронній (цифровій) формі.
  В свою чергу орган державної реєстрації прав надаватиме органу, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, інформацію про зареєстровані права, що містяться в Державному реєстрі прав, а саме про: 1) суб’єкта права власності на земельну ділянку: 2) суб’єкта речового права на земельну ділянку: 3)державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, права користування (сервітут) земельною ділянкою, права постійного користування земельною ділянкою, права оренди (суборенди) земельної ділянки, права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), права забудови земельної ділянки (суперфіцій).
  Разом з тим з 01.01.2013 зміниться сам порядок оформлення права власності на нерухомість, в тому числі і на земельні ділянки. Замість державних актів про право власності на земельну ділянку органами державної реєстрації прав будуть видаватися свідоцтва про право власності на нерухоме майно. При цьому слід зазначити, що порядок оформлення права власності на землю з видачею відповідних свідоцтв не розрізняється в залежності від цільового призначення земельної ділянки.

Провідний спеціаліст відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно
А.А. Собіль
Переглядів: 929 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: