Вівторок, 14.05.2024, 04:04

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Липень » 4 » Висвітлення роботи Мостиського районного управління юстиції з питань правової освіти населення за І півріччя 2012 року.
10:32
Висвітлення роботи Мостиського районного управління юстиції з питань правової освіти населення за І півріччя 2012 року.

 

Правоосвітня робота Мостиського районного управління юстиції здійснюється в напрямку реалізації положень «Національної програми правової освіти населення», затвердженої Указом Президента України від 18.10.2001 № 992/2001, Програми правової освіти населення Мостиського району на 2011-2012рр., затвердженої розпорядженням голови райдержадміністрації від 20.01.2011 року №21. Метою Програми є підвищення правової культури та вдосконалення системи правової освіти населення району, набуття громадянами необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права.

Реалізація державної політики з правової освіти населення, підвищення рівня правової свідомості та патріотизму населення району є пріоритетним напрямком роботи районного управління юстиції.

Мостиська районна міжвідомча координаційно – методична рада з правової освіти населення (МКМР) діє на підставі Положення, затвердженого розпорядженням голови районної державної адміністрації від 20.01.2011 року №21 (в редакції розпорядження від 27.09.2011 року №587) є постійним дорадчим органом при райдержадміністрації, який здійснює роботу для забезпечення виконання заходів, передбачених Програмою правової освіти населення. Начальник районного управління юстиції є заступником голови Ради, а спеціаліст І категорії – секретарем.

До складу районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення входять: керівник апарату райдержадміністрації – голова Ради; начальник районного управління юстиції – заступник голови Ради; спеціаліст I категорії районного управління юстиції – секретар Ради; начальник юридичного відділу апарату районної державної адміністрації (за посадою); начальник Мостиського РВ ГУМВС України у Львівській області (за посадою); начальник відділу культури та туризму районної державної адміністрації (за посадою); начальник управління праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації (за посадою); начальник відділу освіти районної державної адміністрації (за посадою); начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту районної державної адміністрації (за посадою); начальник відділу з питань внутрішньої політики, зв'язків із ЗМІ та громадськістю районної державної адміністрації (за посадою); начальник служби у справах дітей районної державної адміністрації (за посадою); начальник управління Пенсійного фонду України в Мостиському районі (за посадою); начальник управління Держкомзему у Мостиському районі (за згодою); головний редактор газети «Наш край» (за згодою); головний редактор районного радіомовлення (за посадою); начальник відділу захисту прав споживача Мостиської районної ради (за посадою).

Плани роботи МКМР з правової освіти населення складаються з урахуванням найбільш актуальних правових проблем, затверджуються в кінці року, на останньому в цьому році засіданні Мостиської районної МКМР. Засідання МКРМ проводяться щоквартально відповідно до плану роботи, що розробляється на рік, і затверджується її головою.

 

Протягом І півріччя 2012 року проведено 2 засідання МКМР (22.02.2012р. та 23.05.2012р.) на яких розглянуто 6 питань, а саме: «Про роботу Мостиської районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення протягом 2011 року; «Про праворозяснювальну роботу серед громадян, спрямовану на запобігання порушених їх прав як споживачів»; «Про роль централізованої бібліотечної системи у правовому вихованні молоді»,   «Про стан роботи районних ЗМІ з питань правової освіти та інформування населення», «Про роль громадських обєднань у розвитку громадського суспільства », «Про гендерну ментальність в Україні».

Зокрема, для належної організації засідань МКМР на основі річного Плану роботи Мостиської районної МКМР з правової освіти населення складаються регламенти засідань та порядки денні, які надсилаються усім членам МКМР з правової освіти населення.

За наслідками проведення кожного засідання Мостиської районної МКМР з правової освіти населення оформляється протокол. Розгляд всіх питань, винесених на засідання районної МКМР завершено прийняттям відповідних рекомендацій, які надсилаються усім членам Мостиської районної МКМР з правової освіти населення, органам місцевого самоврядування, навчальним закладах району, підприємствам, установам, організаціям Хід їх виконання знаходиться на постійному контролі у керівництва районної МКМР.

До роботи районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення залучаються сільські, міські голови та бібліотекарі району.

 

Координаційна рада молодих юристів при Мостиському районому управлінні юстиції діє на підставі Положення, затвердженого наказом районного управління юстиції від 24.06.2009р. №26.

  Протягом I півріччя 2012 року проведено 2 засідання Координаційної ради молодих юристів (17.02.2012р. та 01.06.2012р.), під час якого розглянуто 4 питань: «Про роботу Координаційної ради молодих юристів при Мостиському РУЮ за 2011 рік», «Про Конвенцію ООН про права дитини», «Про новини законодавства щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно», «Права дітей в Україні»..

  При Мостиському районному управлінні юстиції діє Громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги, порядок роботи якої затверджено наказом Мостиського районного управління юстиції від 25.10.2011 року №102, зареєстрованого в Мостиському районному управлінні юстиції 31.10.2011 за №8/160. До 25 жовтня 2011 року при районному управлінні юстиції діяла Громадська приймальня з надання безкоштовної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення.

Відповідно до графіку, прийом громадян проводиться  1–й та 3-й четвер місяця з 09.00 до 18.00 (обідня перерва з 13.00 до 14.00).

Протягом 1 півріччя 2012 року у громадській приймальні Мостиського районного управління юстиції правову допомогу отримали – 55 громадян. Громадяни зверталися з питаннями щодо: порядку реєстрації профспілкової організації; порядку визначення соціальної допомоги сім’ям; порядку видачі довіреності; порядку отримання аліментів на дитину; порядку реєстрації місцевої громадської організації; строк оформлення генерального доручення; порядок надання щорічної основної відпустки; відповідальність за договором поруки; порядок засвідчення копії незалежного тестування; порядок застосування дисциплінарного стягнення; порядок працевлаштування інвалідів за сумісництвом та інші.

При відділі державної реєстрації актів цивільного стану діє телефон довіри, а при Мостиській державній нотаріальній конторі - «гаряча лінія».

Протягом І півріччя 2012 року по «телефону довіри» надано роз’яснення 43 особам, а в «гарячу лінію» звернулось за консультаціями 42 особам.

На виконання наказу Міністерства юстиції України від 30.05.2008 року №914/5 «Про поліпшення роботи з надання нотаріальних послуг населенню», районним управлінням юстиції розроблено та затверджено графік роботи виїзних консультативних пунктів за участю нотаріусів району. Згідно графіку у  I півріччі проведено 12 виїздів у віддалені села району.

Начальником Мостиського районного управління юстиції спільно з головою Мостиської РДА у І півріччі проведено 5 виїздів у сільські ради району, а саме: 08.02.2012 року – Золотківську; 07.03.2012 року - Маломокрянівську, 30.03.2012 року у Підлісківську, 16.05.2012 року - Мишлятицьку та  06.06.2012 року в Мостиську міську раду.

Керівництвом районного управління юстиції згідно графіку проводиться особистий прийом громадян. Начальником районного управління юстиції протягом І півріччя прийнято 35 осіб, начальником відділу державної реєстрації актів цивільного стану – 270 осіб, начальником відділу держаної виконавчої служби – 19 осіб.

Мостиське районне управління юстиції співпрацює з осередками політичних партій, зокрема: Конгресу Українських Націоналістів, Української Народної Партії, Реформи і Порядок та з  громадськими організаціями.

На виконання Національної програми правової освіти населення, затвердженої Указом Президента України від 18.10.2001 року №992, програми правової освіти населення області на 2011-2012 роки, затвердженої розпорядженням голови облдержадміністрації від 31.12.2010р. №1622/0/53-10 та Програми правової освіти населення Мостиського району на 2011-2012 року, затвердженої розпорядженням голови Мостиської РДА від 20.01.2011 року №21, з метою підвищення рівня правової освіти населення, створення належних умов щодо набуття громадянами правових знань у 1 півріччі 2012 року районним управлінням юстиції організовано та проведено 5 Тижнів правових знань: Тиждень правових знань присвячений Конвенції ООН з прав захисту дітей; Тиждень правових знань присвячений подоланню дитячої бездоглядності; Тиждень правових знань до Дня Матері; Тиждень правових знань щодо превентивного виховання молоді; Тиждень правових до Міжнародного Дня захисту дітей.

В ході Тижня правових знань проведено бесіди з учнями загальноосвітніх шкіл 14 лютого 2012 року у Мостиської Другій ЗСШ та Крукеницькій ЗОШ на тему: «Конвенція ООН про права дитини».

В ході Тижнів правових знань спеціалістами управління юстиції підготовлено та розповсюджено серед органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, загальноосвітніх закладів та бібліотек району методичні рекомендації на теми: «Основні права дитини», «Прийняття Конвенції ООН з прав людини», «Причини появи соціального явища «Діти вулиці», «Звання «Мати-героїня», «Охорона материнства»,  «Багатодітним мамам на замітку», «Реалізація прав людини – одна з основних умов благополуччя і розвитку українського суспільства», «Міжнародне та вітчизняне законодавство, що стосується прав дитини», «Державні органи, що здійснюють захист прав дитини», «Права та обов'язки дітей», «Основні права дитини» та інші.

Районним управлінням юстиції спільно з відділом освіти Мостиської РДА проведено наступні заходи:

1. Книжково-журнальні виставки у бібліотеках загальноосвітніх шкіл району:

«Як парость виноградної лози плекайте мову»

«Історія української мови – історія приниження і тріумфу»

«Буду я навчатись мови золотої»

«Кришталь моєї мови дорогої»

2. Читацьку конференцію для старшокласників «Історія української мови та писемності, під час якої розкрито питання:

-         хронологічні параметри процесу формування української мови;

-         літописна і книжкова спадщина України;

-         розвиток українського книгодрукування і політика тоталітарного режиму;

-         Українська книга сьогодні».

3. У Мостиській ЗОШ №2 проведено літературну годину «Мистецтво живого слова».

4. У Чернівській ЗОШ літературні ранки «Мово українська – гордосте моя», «Українська мова серед мов народів світу».

5. У  Годинівській ЗОШ лінгвістичну гру «Коштовний скарб народу».

6. У Волицькій ЗОШ літературно – музичний монтаж «Передаймо нащадкам наш скарб – українську мову».

7. У Мостиській ЗОШ №1 інтелектуальну гру «Що? Де? Коли? Під девізом «Знай рідну мову і літературу, вчусь правильно говорити».

Мостиським районним управлінням спільно із Службою у справах дітей Мостиської РДА і Координаційною радою молодих юристів при Мостиському районному управлінні юстиції проведено наступні заходи:

- урочистості з нагоди свята (дитячі вистави, святковий концерт);

- конкурс малюнка на асфальті;

- ярмарка розпродаж дитячих робіт;

- солодкий стіл.

Мостиським районним управлінням спільно із Службою у справах дітей Мостиської РДА і Координаційною радою молодих юристів при Мостиському районному управлінні юстиції до Міжнародного Дня захисту дітей проведено наступні заходи:

- урочистості з нагоди свята (дитячі вистави, святковий концерт);

- конкурс малюнка на асфальті;

- ярмарка - розпродаж дитячих робіт;

- солодкий стіл.

Протягом I півріччя 2012 року працівниками районного управління юстиції проведено перевірки з правової освіти у школах району:

12.03.2012 року – Твіржанської та Соколянської ЗОШ;

13.03.2012 року – Судововишнянської та Мостиської №1 ЗОШ;

10.04.2012 року – Вовчищовицької та Боляновицької ЗОШ;

11.04.2012 року – Годинівської та Довгомостиської ЗОШ.

Під час проведення перевірки стану правової освіти виявлено, що в більшості навчальних закладах відсутні кабінети права. В усіх школах, які перевірялися є передмети: 1-4 класи - «Я і Україна», 9 клас - «Правознавство»,  10 клас «Основи правознавства».

На курсах підвищення кваліфікації педагогічних працівників читають лекції по правовій освіті учнівської молоді, проводяться семінари в районному відділі освіти; в  школі проводяться педагогічні читання, засідання педагогічної ради, засідання круглого столу, тренінги, бесіди, класні збори, профілактичні розмови з учнями.

Викладання правознавства здійснюється на відповідному рівні, згідно вимог навчальної програми.

Учні шкіл беруть участь в кущових, районних олімпіадах з правознавства. В школах працюють гуртки з «Правознавства», є стенди правової інформації: «Юний правознавець»,  «Підліток і закон», «Закон і ми», «Ти і закон», «Права дітей під захистом ООН», «Закон і підліток», «Конституція України – головний підручник життя громадян», «Я громадянин і патріот держави», «Загальні правила поведінки учнів у школі».

Дирекціями шкіл проводиться співпраця з правоохоронними органами, службою у справах дітей Мостиської РДА, відділами Мостиської РДА: відділом у справах сім'ї та молоді, відділом освіти, відділом культури та туризму, центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Протягом січня - червня управлінням юстиції проведено планові перевірки установ району стану правової освіти:

27.02.2012 року у відділі культури і туризму Мостиської РДА;

13.03.2012 та 18.05.2012 року у Мостиській районній державній адміністрації;

14.03.2012 року у Мостиському районному центрі зайнятості;

15.03.2012 року у Санітарно - епідемілогічній станції;

14.05.2012 року у Службі у справах дітей Мостиської РДА.

Під час проведення перевірок, по вивченню стану правової освіти, надавалась методична та практична допомога.

За результатами перевірок складено відповідні довідки та направлено рекомендації.

   Районне управління юстиції, відповідно до Положення, вживає заходів для підвищення кваліфікації працівників юридичних служб у формі проведення стажувань, семінарів й нарад:

- 16.03.2012 року районним управлінням юстиції проведено семінарське заняття з працівниками юридичного відділу Мостиської РДА на тему: «Оформлення нормативно-правових актів, що підлягають державній реєстрації у районному управлінні юстиції»;

12.04.2012 року семінарське заняття на тему: «Штраф за неподані на державну реєстрацію нормативно-правові акти»;

- 25.05.2012 року районним управлінням юстиції проведено семінарське заняття з працівниками юридичного відділу Мостиської РДА на тему: «Порядок державної реєстрації нормативно-правових актів згідно змін, затверджених Постановою КМУ від 23.05.2009 року».

 З метою підвищення ефективності роботи органів місцевого самоврядування, з секретарями органів місцевого самоврядування району проведено стажування:

- 31.01.2012 року –  Арламівськоволянської сільської ради;

- 23.02.2012 року – Балицької сільської ради;

- 15.03.2012 року – Годинівської сільської ради;

- 19.04.2012 року – Поповицької сільської ради;

- 23.05.2012 року – Дидятицької сільської ради;

- 07.06.2012 року – Шегинівської сільської ради.

Протягом І півріччя у районному управлінні юстиції проходили стажування 3 юрисконсульти та виробничу практику 5 студентів юридичних факультетів вищих навчальних закладів

Районне управління юстиції співпрацює із засобами масової інформації.

В районній газеті «Наш край» протягом І півріччя 2012 року здійснено 5 публікацій, зокрема: «Про особистий прийом громадян», «Побільшало шлюбів, розлучень», «Поєднали свої долі в День закоханих», «Конкурс адвокатів», «Щодо відповідальності суддів».

На місцевому радіомовленні підготовлено 1 виступ «День Матері в Україні».

На сайті Мостиського РУЮ опубліковано 40 виступів.

Протягом першого півріччя 2012 року начальником та спеціалістами районного управління юстиції проведено ряд семінарських заняття з працівниками районного управління юстиції на теми: «Державні службовці і корупція»; «Порядок проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдань»; «Громадські формування, як інститут громадського суспільства»; «Зовнішній вигляд (дрес-код) державних службовців»; «Порядок заповнення декларацій про доходи»; «Порядок проведення перевірок стану організації правової роботи»; «Порядок заповнення декларацій про доходи, зобов'язання фінансового характеру та майновий стан державного службовця та особи, яка претендує на зайняття посади державного службовця, щодо себе та членів своєї сім'ї»; «Кодекс професійної етики державних службовців, визначений Законом України «Про державну службу»; «Порядок державної реєстрації нормативно-правових актів згідно змін, затверджених Постановою КМУ від 23.05.2009 року»; «Актуальність передплати офіційних друкованих видань Міністерства юстиції України»; «Відповідальність за дачу, отримання і провокацію хабара»; «Систематизація законодавства»; «Періодичні друковані видання Міністерства юстиції України»; «Актуальність передплати Офіційного вісника України»; «Громадські організації в адміністративно-правових відносинах»; «Доступ до публічної інформації»; «Облік звернення громадян», «Обмеження щодо одержання подарунків»; «Основні етапи легалізації об'єднання громадян»; «Підтримання актів законодавства у контрольному стані»; «Особливості роботи із зверненнями громадян»; «Порядок та умови надання щорічних відпусток»;  «Корупція та її негативне значення».

Працівниками районного управління юстиції розроблено та розповсюджено серед підприємств, установ, організацій,  органів виконавчої влади та місцевого самоврядування 21 методичні рекомендації: 

·        Участь громадськості в засадах щодо запобігання і протидії корупції;

·        Права жінок в Україні як об’єкт правового захисту;

·        Превентивне виховання школярів;

·        Стратегічні підходи до розвитку дитини;

·        Роз’яснення щодо декларування доходів;

·        Відповідальність за порушення законодавства про звернення громадян;

·        Оформлення бланків документів;

·        Міжнародне і вітчизняне законодавство, що стосується прав дітей;

·        Права дітей;

·        Державні органи, що здійснюють захист прав дітей;

·        Відповідальність дітей;

·        Багатодітній мамі на замітку;

·        Звання «Мати-героїня»;

·        Офіційні періодичні друковані видання Міністерства юстиції України»

·        Офіційний вісник України – український інформаційний бюлетень;

·        Пам’ятка щодо реалізації напрямку «систематизація законодавства» юридичною службою;

·        Офіційні видання Міністерства юстиції України;

·        Реалізація прав людини – одна з головних умов благополуччя і розвитку українського суспільства;

·        Штраф за незареєстровані нормативно-правові акти;

·        Нормативно-правовий акт.

 

Начальник управління юстиції                                                           Гандз М.М.

 

Переглядів: 1557 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: