Субота, 11.05.2024, 21:10

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Травень » 14 » Виконавче провадження в Україні
16:02
Виконавче провадження в Україні

Виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб , спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених Законом України "Про виконавче провадження", іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

(нормативно-правове визначення, встановлене статтею 1 Закону України "Про виконавче провадження").

Згідно з преамбулою Закону України "Про виконавче провадження", цей Закон визначає порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб).Чинні норми Закону України "Про виконавче провадження " передбачають два порядку виконання рішень у межах виконавчого провадження. Перший порядок - самостійний. Другий порядок - примусовий.

Підставою для порушення виконавчого провадження може бути виконавчий лист, судовий наказ виконавчий напис нотаріуса, рішення третейського суду та інше.

ДВС (державна виконавча служба) відіграє важливу роль у встановленні правової системи в державі.

Процес здійснення виконавчого провадження складається із сукупності послідовних організаційних етапів та дій, які регулюються правовими нормами, встановленими законодавством України.

Аналізуючи законодавство України, що регулює правовідносини з примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб),очевидно, що виконавче провадження складається з трьох основних етапів:

1) Порушення виконавчого провадження;

2) Здійснення виконавчого провадження;

3) Завершення виконавчого провадження.

Кожний етап виконавчого провадження має свої послідовні стадії, мету, завдання, коло учасників, результат та процесуальне фіксування.

На першому етапі виконавчого провадження - порушення виконавчого провадження , може бути одна або дві стадії.

Будь-яке виконавче провадження починається із своєї першої стадії - пред'явлення виконавчого документа для примусового виконання в державну виконавчу України.

В залежності від рішення, яке прийме державний виконавець після отримання документів про відкриття виконавчого провадження, рух виконавчого провадження як процесу може бути або зупинено або продовжено (виконавче провадження набуває свого розвитку).

Якщо державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження, процес його руху зупиняється, виконавчі дії не провадяться, у випадку ж коли державний виконавець прийняв рішення про відкриття виконавчого провадження, виконавче провадження, як процес набуває свого розвитку і вступає в свою другу стадію першого етапу - стадію відкриття виконавчого провадження.

 

Старший державний виконавець

відділу ДВС Мостиського РУЮ

Карп'як А.В. 

Переглядів: 606 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: