Неділя, 12.05.2024, 02:59

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Липень » 27 » Узагальнення позитивного досвіду з питань обліку та систематизації законодавства України у Мостиському районному управлінні юстиції Львівськ
11:41
Узагальнення позитивного досвіду з питань обліку та систематизації законодавства України у Мостиському районному управлінні юстиції Львівськ


Облік та систематизація нормативно-правових актів ведеться для забезпечення Мостиського районного управління юстиції Львівської області та його відділів точною і повною інформацією про чинне законодавство України, для своєчасного доведення до відома працівників змін та доповнень, що вносяться в чинні нормативно-правові акти, для надання допомоги працівникам управління юстиції в оперативному пошуку законодавчих актів.

         У Мостиському районному управлінні юстиції Львівської області робота по обліку нормативно-правових актів здійснюється спеціалістом 1 категорії районного управління юстиції.

         Спеціаліст 1-ї категорії районного управління юстиції:

1)     бере на облік та індексує нормативно-правові акти;

2)     веде систематичну картотеку відповідно до Класифікатора;

3)     забезпечує зберігання нормативно-правових актів, офіційних видань;

4)     здійснює роботу із веденням контрольних примірників кодексів та підтримує у контрольному стані нормативно-правові акти.

Відповідальність за стан роботи із обліку нормативно-правових актів покладається безпосередньо на начальника Мостиського районного управління юстиції Львівської області.

Облік нормативно-правових актів полягає у веденні систематично картотеки у відповідності з Єдиним загально правовим Класифікатором галузей законодавства України та веденні контрольних примірників нормативно-правових актів.

Акти індексуються за змістом в цілому, а також за змістом окремих частин, якщо їх необхідно взяти на облік за іншими індексами. Акт в цілому може бути взято на облік за кількома індексами.

Індекс, за яким акт взято на облік в цілому, ставиться спеціалістом 1-ї категорії Мостиського районного управління юстиції Львівської області, біля назви нормативно-правового акта. Індекс, за яким беруться на облік окремі частини акта, проставляється на зовнішньому полі проти цих частин.

Якщо акт не носить нормативного характеру, він не береться на облік, на полях на проти назви акта ставиться позначка «Н».

Відповідно до проставленого індексу на акт заповняється картка обліку. У картці обліку зазначається індекс акта (статті, пункту), заголовок, вид акта та орган, який його прийняв, дата, номер, джерело опублікування.

Картка обліку розміщується в картотеці відповідно до зазначених індексів по розділах і підрозділах Класифікатора у хронологічному порядку із додержанням послідовності їх розташування (акти Верховної Ради України, акти Президента України, акти Кабінету Міністрів України тощо).

Розділи і підрозділи систематичної картотеки Мостиського районного управління юстиції Львівської області розділяються картками – роздільниками, які на 1,5 см. вищі від облікових і відрізняються за кольором. На картках – роздільниках зазначається індекс і назва розділу та підрозділу. Індекси розділів зазначаються також на карткових ящиках.

Відповідно до «Положення про Порядок здійснення обліку та систематизації законодавства в органах та установах юстиції України» контрольним примірником нормативно-правового акта є примірник, в якому робляться відмітки про всі зміни, доповнення, поширення або збереження дії та про визнання акта (статті, пункту) таким, що втратив чинність.

При здійсненні вказаних дій на обкладинці цього примірника у верхньому правому кутку першої сторінки (над індексом) спеціалістом 1-ї категорії Мостиського районного управління юстиції Львівської області ставиться штамп «Контроль». Також, штамп «Контроль» ставиться на обкладинці контрольного примірника Кодексу, «Офіційного вісника України» (01546, 40433), Бюлетеня Міністерства юстиції України. Спеціалістом 1-ї категорії проставляється штамп управління юстиції на середині першої сторінки та у нижньому правому кутку сімнадцятої сторінки контрольного примірника Кодексу України, «Офіційного вісника України», Бюлетеня Міністерства юстиції України.

Джерелами опублікування нормативно-правових актів, ведення систематичної картотеки та підтримання у контрольному стані нормативно-правових актів у Мостиському районному управлінні юстиції Львівської області є:

1)     Конституція України;

2)     Кодекси України – Кримінальний кодекс України, Кримінаально -процесуальний кодекс, Бюджетний кодекс України, Податковий кодекс України, Лісовий кодекс України, Цивільний кодекс України, Цивільно-процесуальний кодекс України, Земельний кодекс України, Кодекс Законів про Працю України, Господарський кодекс України, Господарсько-процесуальний кодекс, Сімейний кодекс України та інші;

3)     Нормативно-правові акти, надруковані у виданнях «Офіційний вісник України ( в роз’ємних теках)», «Систематичне зібрання чинного законодавства України»;

4)     Постанови пленуму Верховного суду України;

5)     Рішення, ухвали Конституційного суду України.

У Мостиському районному управлінні юстиції Львівської області ведуться такі журнали обліку законодавства:

- Журнал обліку законів України;

- Журнал обліку указів та розпоряджень Президента України;

- Журнал обліку постанов Кабінету Міністрів України;

- Журнал обліку наказів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади України;

- Журнал обліку міжнародних договорів;

- Журнал обліку юридичної літератури;

- Журнал обліку збірників актів законодавства України.

На виконання наказу Мостиського районного управління юстиції від 17.03.2011 року №24  спеціалістом I-ї категорії  управління юстиції проведено звірку контрольних примірників Кодексів України, організації роботи з питань обліку та систематизації законодавства України у відділі ДВС Мостиського РУЮ, відділі ДРАЦС Мостиського РУЮ та Мостиській державній нотаріальній конторі.

Мостиського районного управління юстиції Львівської області проведено ряд перевірок по обліку нормативно-правових актів, матеріалів судової і нотаріальної практики та порядку ведення журналів обліку актів законодавства України та міжнародних договорів:

-         23.02.2011 року – Мостиської районної санітарно - епідемілогічної станції;

-         10.02.2011 року – відділу культури і туризму Мостиської РДА;

-         11.03.2011 року – Мостиського районного центру зайнятості;

-         17.03.2011 року – управління праці та соціального захисту Мостиської РДА;

-         24.03.2011 року – відділу державної виконавчої служби, відділу державної реєстрації актів цивільного стану Мостиського РУЮ, Мостиської державної нотаріальної контори;

-         29.04.2011 року – Мостиської районної державної адміністрації;

-         28.04.2011 року – державної податкової інспекції у Мостиському районі;

-         19.05.2011 року – Фінансового управління Мостиської РДА;

-         24.05.2011 року – Управління Пенсійного фонду України у Мостиському районі;

-         27.05.2011 року – Управління агропромислового розвитку Мостиської РДА;

-         07.06.2011 року – відділу освіти Мостиської РДА;

-         08.06.2011 року – Мостиської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Після повернення з перевірки спеціаліст 1-ї категорії готує довідку про результати перевірки у двох примірниках. Один примірник залишається в управлінні юстиції, другий – надається до установи, де було здійснено перевірку.

Термін підготовки матеріалів щодо результатів перевірки визначається наказом управління юстиції про проведення перевірки.

Довідка про результати перевірки складається з таких частин:

1 – вступна, 2 – описова, 3 – висновок, 4 – інформативні додатки.

У вступній частині довідки наводяться такі дані:

 - дата складання довідки про перевірку;

 - назва та місцезнаходження установи, що перевірялась;

 - підстава для проведення перевірки у відповідності до вимог чинного законодавства;

 - вид перевірки;

 - період, за який проводиться перевірка;

 - інформація про посадових осіб, відповідальних за ведення напрямку систематизації законодавства в установі.

В описовій частині довідки про перевірку за кожним відображеним у довідці фактом порушення законодавства необхідно:

- висвітлити показники, які характеризують роботу установи в цілому та конкретні порушення чинного законодавства;

- чітко викласти зміст порушення з посиланням на конкретні пункти і статті нормативно-правових актів;

- зазначити докази, що достовірно підтверджують наявність факту порушення;

- зазначити перелік документів, що не були надані в ході здійснення перевірки (якщо такі були).

У розділі «Висновки» довідки про результати перевірки зазначаються рекомендації щодо усунення недоліків та відображається загальний стан роботи установи, який може бути оцінений, як належний, задовільний, задовільний, але такий, що потребує покращення, незадовільний.

За результатами перевірки встановлено, що у всіх вищезазначених органах є такі нормативно-правові акти, як Конституція України, Кодекси України, Закони України необхідні для використання у роботі. На даних підприємствах немає в наявності нормативно-правових актів УРСР та СРСР. Усі нормативно-правові акти відповідають Конституції України та не порушують законних прав та інтересів громадян.

Мостиським районним управлінням юстиції Львівської області проведено моніторинг передплати офіційних друкованих видань:

1.     Державна податкова інспекція у Мостиському районі (40433) – на 9 місяців 2011 року;

2.     Мостиський районний центр зайнятості (40433) – на 2011 рік;

3.     Фінансове управління Мостиської РДА (40433) – на 9 місяців 2011 року;

4.     Відділ освіти Мостиської РДА (40433) – на 2 квартал 2011 року;

5.     Управління Держкомзему у Мостиському районі (40433) – на 2 квартал 2011 року;

6.     Приватний нотаріус Келюх М.А. (48345) – на 9 місяців 2011 року;

7.     Приватний нотаріус Пилюх Г.Г. (48345) – на 2001 рік;

8.     Приватний нотаріус Тхір Н.П. (48345) – на 9 місяців 2011 року;

9.     Приватний нотаріус Кубара О.С. (48345) – на 9 місяців 2011 року;

10.  Приватний нотаріус Михайлик Ю.В. (48345) – на 1 півріччя 2011 року.

11.  Мостиська района державна адміністрація (01546) – на 1 квартал 2011 року;

12.  Відділ культури і туризму Мостиської РДА (40433) – на 2 квартал 2011 року;

13.  Мостиська района рада (01546) – на 1 квартал 2011 року;

14.  Мостиська района санітарно-епідемілогічна  станція (40433) – 1 півріччя 2011 року;

15.  Мостиський районний територіальний центр по обслуговуванню одиноких громадян (40433) – на 2 квартал 2011 року;

16.  Тщенецька сільська рада (01546) – на лютий 2011 року.

Усім органам, у яких проводились перевірки, для покращення роботи та ознайомлення із змінами у чинному законодавстві рекомендовано здійснити передплату таких офіційних видань Міністерства юстиції України, як «Офіційний вісник України», Систематичне зібрання чинного законодавства України», «Кодекси України».

Протягом 1 півріччя 2011 року спеціалістом 1-ї категорії районного управління юстиції на сайті Мостиського районного управління юстиції (mostiske-ruju.at.ua) опубліковано виступи інформаційного характеру інформації щодо передплати офіційних видань Міністерства юстиції України:

08.02.2011 року – «Інформаційний лист для підприємств, установ, організацій району»;

14.03.2011 року – «Конституційне право громадян на доступ до правової інформації»;

28.03.2011 року – «Довідкова інформація з обліку та систематизації законодавства»;

06.04.2011 року – «Офіційні видання Міністерства юстиції України»;

08.04.2011 року – «Хто в Україні має право на інформацію»;

12.04.2011 року – «Офіційне видання «Офіційний вісник України»;

15.04.2011 року – «Набув чинності Закон України «Про поширення відповідальності за правопорушення у сфері ЖКГ»;

25.05.2011 року – «Про можливість передплати бюлетеня «Офіційний вісник України»;

16.06.2011 року – «Порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

  На виконання наказу   Мостиського  районного управління юстиції №22 від 15.03.2011 року  спеціалістом 1-ї категорії Поліщак М.В. проведено стажування працівників відділу ДВС, ДРАЦС, державної нотаріальної контори, про що складено відповідні плани та звіти спеціалістів підпорядкованих установ юстиції.

На стажуванні з відповідальними працівниками за ведення обліку та систематизації законодавства вивчалися методичні рекомендації, які скеровувалися Головним управлінням юстиції у Львівській області з питань систематизації законодавства: «Узагальнення позитивного досвіду з питань обліку та систематизації законодавства», «Здійснення обліку і систематизації законодавства та підтримання актів законодавства у контрольному стані в юридичних службах органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій», «Дія нормативно-правових актів у часі, просторі та за колом осіб», «Порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

Спеціалістом 1-ї категорії РУЮ з відповідальними особами за систематизацію законодавства України та посадовими особами місцевих органів виконавчої влади проведено ряд семінарських занять:

-         «Порядок ведення журналів обліку законодавства України»;

-         «Актуальність передплати офіційних друкованих видань Міністерства юстиції України»;

-         «Систематизація законодавства України»;

-         «Кодифікація та інкорпорація нормативно-правових актів»;

-         «Періодичні друковані видання Міністерства юстиції України»;

-         «Актуальність передплати Офіційного вісника України»;

-         «Підтримання актів законодавства України у контрольному стані».

На семінарських заняттях відповідальні особи за ведення систематизації та кодифікації законодавства України мали змогу на практиці обмінятися власним позитивним досвідом щодо ведення ними кодифікаційно-довідкової роботи.             Умови зберігання нормативної бази задовільні.

 В управлінні юстиції в наявності 2 комп»ютери, один, з яких підключений до мережі Інтернет.  У відділі ДРАЦС Мостиського РУЮ на обліку знаходиться 4 комп»ютери; у державній нотаріальній конторі 3 комп»ютери без доступу до мережі Інтернет; у відділі ДВС на обліку знаходиться 10 комп»ютерів з доступом до мережі Інтернет один день на тиждень.

          У Мостиському районному управлінні юстиції Львівської області та його відділах створено належні умови для зберігання актів законодавства. Контрольні примірники актів законодавства, офіційні друковані  видання такі як: «Офіційний вісник України», «Систематичне зібрання чинного законодавства України», «Кодекси України» тощо, зберігаються, як правило, у службових приміщеннях працівників, що ведуть їх облік.

При Мостиському районному управлінні юстиції діє Громадська приймальня по наданню безкоштовної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення. Положення «Про громадську приймальню при Мостиському районному управлінні юстиції Львівської області» затверджено  наказом  Мостиського районного управління юстиції № 37 від 26.09.2006 року.

Громадська приймальня розташована за адресою: Львівська область м. Мостиська вул.Галицька 7, поштовий індекс 81300. Телефон громадської приймальні  0 – 234 – 4-33-29.

Прийом громадян здійснюється відповідно до затвердженого графіку наказом Мостиського районного управління юстиції від 26 вересня 2006 року. Відповідно до наказу №1 Мостиського районного управління юстиції від 8 січня 2008 року внесено зміни до графіку прийому громадян у Громадській приймальні, встановивши єдиний графік прийому: 1-й та 3-й четвер місяця з 9.00 до 18.00, перерва з 13.00 до 14.00 години.

Протягом 1 півріччя 2011 року у Громадській приймальні надано 101 консультацію. У громадській приймальні Мостиського районного управління юстиції Львівської області облаштовано інформаційний стенд із основними положеннями Конституції України, законів України «Про звернення громадян», «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації», «Про об’єднання громадян» та іншими законодавчими актами, який систематично оновлюється.

 Спеціаліст 1-ї  категорії РУЮ

Поліщак М.В.

 

Переглядів: 1338 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: