Неділя, 19.05.2024, 04:30

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Січень » 16 » Строки державної реєстрації прав та їх обтяжень
10:44
Строки державної реєстрації прав та їх обтяжень

Настання чи припинення певного строку завжди тягне за собою певні юридичні наслідки, які пов'язані з настанням чи припиненням цивільних прав і обов'язків. Тому в цивільно-правовій літературі строк зазвичай розглядається як юридичний факт або як один з елементів фактичного складу, з яким закон пов'язує настання певних правових наслідків. Відповідно до ч. 1 ст. 251 Цивільного Кодексу України строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Відповідно до частини 5 статті 15 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”(далі-Закон), державна  реєстрація  прав   (надання   відмови   в   ній) проводиться  в  строк,  що  не перевищує чотирнадцяти робочих днів (крім випадків,  встановлених у  частині  сьомій    статті 15 Закону)  з моменту  надходження до органу державної реєстрації прав заяви про таку    реєстрацію    та    передбачених        Законом     та нормативно-правовими   актами,  прийнятими  відповідно  до  нього, документів, необхідних для її проведення.

 Державна реєстрація іпотек, надання відмови в ній проводиться в строк, що не перевищує одного робочого дня.

У разі якщо під час розгляду заяви про державну реєстрацію прав  державним реєстратором встановлено, що подані інші заяви про державну  реєстрацію  прав на те саме майно, заяви розглядаються в порядку  черговості  їх надходження. При цьому заява розглядається тільки   після   прийняття  рішення  державним  реєстратором  щодо попередньо розглянутої заяви і внесення ним відповідного запису до Державного реєстру прав.

Розгляд заяви про державну реєстрацію обтяжень і прийняття рішення  про  таку  реєстрацію,  відмову  у  державній  реєстрації обтяжень  або її зупинення проводиться в день надходження заяви та документів, необхідних для державної реєстрації обтяжень.

У разі надходження заяви про державну реєстрацію обтяжень, іпотеки  на майно, щодо якого вже зареєстровано заяву про державну реєстрацію  права  на  це  майно,  державний  реєстратор  спочатку розглядає  заяву  про  державну  реєстрацію  прав, а після цього - заяву  про  державну реєстрацію обтяжень, іпотеки. При цьому строк державної  реєстрації  прав та їх обтяжень становить десять днів з дня  державної  реєстрації заяви про державну реєстрацію обтяжень, іпотеки.

Державна  реєстрація  прав,  їх  обтяжень  у  результаті вчинення  нотаріальної  дії  (надання  відмови  в ній) проводиться одночасно з вчиненням такої дії.

Датою і часом державної реєстрації прав  та  їх  обтяжень вважається дата і час реєстрації відповідної заяви.

 

 

Начальник реєстраційної служби                                           Н.І.Голуб

 

Переглядів: 696 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: