Вівторок, 14.05.2024, 17:37

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Грудень » 23 » Соціально-психологічне підґрунтя корупції й хабарництва
10:16
Соціально-психологічне підґрунтя корупції й хабарництва

Важливим соціально-економічним й соціально-психологічним підґрунтям збереження і розширення корупції є низький рівень самоорганізації громадян, відсутність скоординованих і організованих на правових засадах процедур лобіювання громадських інтересів в органах влади. Це стимулює розв’язання проблеми кризи можливостей і єдиних правил гри не на найвищому, системно-правовому рівні, а в приватній сфері міжособистісних відносин між громадянином, який не може вчасно і в повному обсязі отримати певну адміністративну послугу, та державним службовцем, який таку послугу не хоче або не може дати. 
Корупція є однією з найбільших перешкод становлення громадянського суспільства і правової держави в Україні. Її поширення в судовій системі нівелює конституційні засади верховенства права і закону, унеможливлює гарантований Основним Законом України судовий захист основних прав і свобод людини і громадянина, несе пряму загрозу безпеці людини, суспільства і держави.
Корупція в судах призводить до руйнації всієї правової системи, породжує правовий нігілізм. Через корумпованість суддів у першу чергу страждають інтереси законності в державі і тому кожний правосвідомий громадянин нашої країни повинен виховувати в собі чітку громадянську позицію негативного ставлення до цього ганебного суспільного явища. Адже протидія корупції має стати справою не тільки певної правоохоронної структури, але й кожної чесної людини, яка вболіває за свою країну і майбутнє своїх дітей.                                             Суди є основною частиною судової системи. Корупція в Судах містить низку типових схем. Проте є й свої особливості. Насамперед це пов’язано з тим, що Суд – це орган, який є остаточним розпорядником долі людини. Суд може бути або милосердними, або безжальним. У Суді все завершується, він є останньою інстанцією національної судової системи, якщо говорити про касаційну наприклад.                                         Тому тут відкривається велика спокуса підкупу. У Суді можна здобути справедливе рішення, а можна все перекрутити: справжній злочинець може бути виправданим, а невинуватий – засудженим. Таке є можливим із двох причин. По-перше, Суд приймає рішення, керуючись чинними, писаними законами. Ідеальних законів немає, а тому ними можна маніпулювати.        По-друге, у Судах працюють звичайні люди, яким притаманні усі людські чесноти та недоліки. Судді так само, як і інші представники влади, можуть бути учасниками корупційних схем.

Начальник управління юстиції                                       М.М. Гандз

Переглядів: 418 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: