Субота, 11.05.2024, 08:57

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Жовтень » 7 » Роль юриста в правовій державі
10:59
Роль юриста в правовій державі

8 жовтня правознавці відзначають День юриста України. Це свято з'явилося у зв'язку з виходом відповідного указу президента країни про внесення Дня юриста України в календар свят. Це відбулося в 1997 році. День юриста України — професійне свято всіх, хто пов'язаний із захистом прав і свобод громадян України. Сьогодні роль юриста в правовій державі неоціненна. Ця професія важлива для утвердження демократичних цінностей в суспільстві, принципу верховенства права, для захисту інтересів кожної людини та підвищення загального рівня правової свідомості в країні. На сьогоднішній день юристи працюють абсолютно у всіх сферах діяльності людини. Вони захищають права усіх верств населення. День юриста України відзначають в кожній державній структурі, комерційних установах — скрізь, де працюють юристи. Професійну діяльність юристів України регламентує ціла низка законів, головний серед них — Конституція України. Саме вона закріплює усі права громадянина України та описує їх обов'язки перед суспільством.
Всі юристи мають підпорядковуватись гаслу «Знати право, служити праву, захищати право».                                        Для українського суспільства професія юриста дуже важлива, адже саме зараз, коли відбувається процес розвитку правової держави в Україні, перш за все на правознавче співтовариство покладаються надії і завдання затвердження принципу верховенства права, вдосконалення українського законодавства, посилення правових гарантій захисту різних верств населення і підвищення правосвідомості та правової культури українців.                        З державою все гаразд, - вважають юристи, - якщо її основний Закон, Конституція, не обмежує права і свободи громадян, а, навпаки, збільшує зону цих свобод.
«Професія юриста — це фундамент знань для кожної людини, який потрібен для того, щоб людина могла самостійно ефективно відстоювати власні права та інтереси»                                        
Ця професія, на мій погляд, це важлива та складна професія. Якщо від дій лікаря залежить в багатьох випадках життя людини, то від дій юриста, а в деяких випадках — лише від його слів, залежить доля людини. Так, так, я не помилилася, саме доля. Бо в своїй діяльності юристам доводиться з’ясовувати складні ситуації, що склалися в людських стосунках, мотиви тих чи інших вчинків, а інколи і злочинів людини. І від професіоналізму та компетентності юриста, від його вміння правильно застосувати ту чи іншу норму закону залежить розв’язання конфліктної ситуації, її вирішення чи навпаки ускладнення, звинувачення людини чи її виправдання.
Інколи юристам доводиться стикатися з ситуаціями, коли від них вимагається міцна витримка, значна напруга розумових та моральних сил, вміння володіти власними емоціями. Тому юрист повинен вміти раціонально розподілити власні сили та здібності, щоб зберегти результативність праці протягом довгого періоду і не «згоріти» на роботі передчасно.
Отже, для нашої країни ця професія надзвичайно важлива, адже у цей час, коли відбувається процес розбудови правової держави в Україні, передусім на правників покладаються надії та завдання утвердження принципу верховенства права, вдосконалення українського законодавства, посилення правових гарантій захисту різних верств населення і підвищення правосвідомості та правової культури українців.
Професія юриста є досить цікавою, а також перспективною на сьогоднішній день. Хочеться допомагати тим людям, які знаходяться під захистом закону і держави, але не мають знань чи можливостей відстояти свої законні інтереси у суді.


Спеціаліст І категорії Мостиського РУЮ                    Х.Р. Бойко

Переглядів: 871 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: