Понеділок, 13.05.2024, 17:00

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Червень » 16 » Робота Мостиської МКМР
15:14
Робота Мостиської МКМР


Досвід роботи Мостиського районного управління юстиції у співпраці з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування під час проведення засідань міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення

 

В сучасних умовах розбудови правової держави та громадянського суспільства в Україні значно зростає роль правової освіти і правового виховання населення, що викликано ускладненням економічних і політичних процесів, соціальних відносин. Без глибоких правових знань розвиток суспільства неможливий. Правова освіта і правове виховання передбачає створення системи навчання і виховання, направленої на формування нового, вищого рівня правової культури особистості, її ціннісних орієнтирів та активної позиції, як члена громадянського суспільства.

 

Саме з метою підвищення рівня правової освіти населення, виховання поваги до закону, прав людини, створення належних умов для набуття громадянами правових знань, забезпечення їх конституційного права знати свої права та обов’язки, а також для координації діяльності по організації правоосвітніх заходів у Мостиському районі Львівської області діє районна міжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населення.

 

На виконання вимог Указу Президента України від 18.10.2001 року № 992 «Про Національну програму правової освіти населення», розпорядженням голови Мостиської районної державної адміністрації №21 від 20.01.2011 року затверджено Програму правової освіти населення району на 2011-2012 роки, яка активно впроваджується в життя районною міжвідомчою координаційно-методичною радою з правової освіти населення.

 

Положення про МКМР та її склад затверджено розпорядженням голови Мостиської районної державної адміністрації №21  від 20.01.2011 року.

 

Відповідно до Положення про міжвідомчу координаційно-методичну раду з правової освіти населення основними завданнями  ради є розроблення пропозицій щодо координації діяльності органів виконавчої влади з питань юридичної підготовки працівників цих органів, керівників і спеціалістів, правового навчання і виховання молоді та інших категорій населення, яким потрібні юридичні знання і взаємодія з громадськими організаціями з цих питань; надання методичної допомоги органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, громадським організаціям у підвищенні правової свідомості і культури тих верств населення, які не мають професійної юридичної освіти; розробка пропозицій (рекомендацій) щодо удосконалення правової навчально-виховної роботи; поширення досвіду з питань правової освіти населення. Згідно з поставленими завданнями МКМР з правової освіти населення проводить ознайомлення із станом роботи з питань організації та здійснення правової освіти в органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях, навчальних закладах, державних засобах масової інформації; аналізує стан та цілеспрямованість правової навчально-виховної роботи; заслуховує на своїх засіданнях найбільш актуальні питання: підсумки ознайомлень, аналізів, соціологічних досліджень, опитувань громадян, оглядів-конкурсів, стан підготовки викладачів правових дисциплін, викладання підручників і посібників з правознавства, а також повідомлення членів ради та інших осіб про проведену роботу з питань правового навчання і виховання відомствами і організаціями, які вони представляють.

 

До складу районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення входять:

- начальник юридичного відділу апарату районної державної адміністрації;

- головний спеціаліст юридичного відділу апарату райдержадміністрації;

- начальник Мостиського РВ ГУМВС України у Львівській області;

- начальник відділу культури та туризму районної державної адміністрації;

- начальник управління праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації;

- начальник відділу освіти районної державної адміністрації;

- начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту районної державної адміністрації;

- начальник відділу з питань внутрішньої політики, зв'язків із ЗМІ та громадськістю районної державної адміністрації;

- начальник служби у справах дітей;

- начальник Управління пенсійного фонду України у Мостиському районі;

- начальник Управління Держкомзему у Мостиському районі;

- головний редактор газети «Наш край»;

- головний редактор районного радіомовлення;

- начальник відділу захисту прав споживача Мостиської районної ради.

 

До роботи районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення залучаються сільські, міські голови та бібліотекарі району.

 

Плани роботи МКМР з правової освіти населення складаються з урахуванням найбільш актуальних правових проблем. Плани роботи на 2011 рік Мостиської районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення затверджено в кінці 2010 року, на останньому в цьому році засіданні Мостиської районної МКМР.

 

За перше півріччя 2011 року проведено 2 засідання районної МКМР з правової освіти населення: 01 березня 2011 року та 18 травня 2011 року, на яких розглянуто 6 питань, зокрема: «Про роботу Мостиської районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення протягом 2010 року», «Про роботу з питань запобігання та протидії корупції», «Про стан передплати офіційних друкованих видань», «Про надання правової допомоги малозахищеним верствам населення Мостиського району», «Про подолання гендерного насильства у всіх сферах суспільного життя», «Про стан правовиховної роботи з молоддю».

 

Розгляд всіх питань, винесених на засідання районної МКМР завершено прийняттям відповідних рекомендацій. Хід їх виконання знаходиться на постійному контролі у керівництва районної МКМР. Діловодство ведеться на належному рівні: по кожному питанню, яке розглядається, приймаються рекомендації, ведуться протоколи засідань районної МКМР з правової освіти населення.

 

Зокрема на засіданні Мостиської районної МКМР від 01.03.2011 року розглядалось питання «Про стан передплати офіційних друкованих видань», згідно прийнятого рішення та виконаних рекомендацій активізувалася робота по передплаті Офіційного вісника України та інших видань Міністерства юстиції України.

 

На засіданні Мостиської районної МКМР від 18.05.2011 року розглянуто питання «Про стан правовиховної роботи з молоддю», згідно прийнятого рішення:

 

- розроблено та розповсюджено 11 методичних рекомендацій з правового виховання на теми: «Основні права дитини», «Прийняття Конвенції ООН з прав людини», «Причини появи соціального явища «Діти вулиці», «Звання «Мати-героїня», «Охорона материнства»,  «Багатодітним мамам на замітку», «Реалізація прав людини – одна з основних умов благополуччя і розвитку українського суспільства», «Міжнародне та вітчизняне законодавство, що стосується прав дитини», «Державні органи, що здійснюють захист прав дитини», «Права та обов’язки дітей», «Основні права дитини»;

 

- службою у справах дітей Мостиської РДА спільно з районним управлінням юстиції з залученням правоохоронних органів проведено ряд зустрічей, бесід з учнями загальноосвітніх шкіл на правовиховну тематику.

 

Робота міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення висвітлюється в районній газеті «Наш край».

 

Міжвідомчою координаційно-методичною радою і надалі буде проводитися робота щодо якісного і ефективного виконання програми правової освіти населення та забезпечення підвищення рівня правової культури населення Мостиського району, співпрацюючи з підрозділами державної адміністрації, установами та організаціями району.

 

 

Провідний  спеціаліст Мостиського

районного управління юстиції      

Процко Н.Л.

 

Переглядів: 1393 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: