Понеділок, 13.05.2024, 20:03

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Вересень » 21 » Реєстрація громадських об'єднань
15:18
Реєстрація громадських об'єднань

Реєстрація громадських об’єднань
Громадською організацією визнається об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів.
Незалежно від назви (рух, конгрес, асоціація, фонд, спілка тощо) формування, що відповідає наведеному вище визначенню, вважається громадською організацією.
Громадські організації мають право на добровільних засадах засновувати або вступати між собою в спілки (союзи, асоціації тощо), Спілки об'єднань громадян після їх державної реєстрації набувають статусу юридичної особи.
Засновниками громадських організацій (крім молодіжних та дитячих) можуть бути громадяни України, громадяни інших держав, особи без громадянства, які досягли 18 років. Колективні члени організацій (юридичні особи, трудові, студентські колективи) можуть входити до громадських організацій на засадах, передбачених їх статутами, але виступати засновниками громадських організацій не можуть.
Засновниками спілок об'єднань громадян можуть бути громадські організації та політичні партії.
Окремим різновидом громадських організацій є молодіжні та дитячі громадські організації. Закон України “Про молодіжні та дитячі громадські організації”  встановлює такі вимоги до зазначених організацій:
•    Засновниками молодіжних та дитячих громадських організацій можуть бути громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 15-річного віку. 
•    Членами молодіжних громадських організацій можуть бути особи віком від 14 до 28 років, членами дитячих громадських організацій - особи віком від 6 до 18 років. Особи старшого віку можуть бути членами молодіжних та дитячих громадських за умови, якщо їх кількість у цих організаціях не перевищує третину загальної кількості членів. 
•    У складі виборних органів молодіжних громадських організацій кількість осіб віком від 29 років (дитячих – від 19 років) не може перевищувати третину членів виборних органів.
Реєстрація організацій, діяльність яких поширюється на територію Мостиського району здійснюється районним управлінням юстиції, на територію відповідної адміністративно-територіальної одиниці – відповідними виконавчими комітетами сільських, міських рад.
Перед реєстрацією з реєстраційним органом погоджується найменування організації (з метою уникнення відмови у реєстрації через наявність організації з ідентичним найменуванням).
Для державної реєстрації засновники подають до реєстраційного органу заяву, підписану трьома засновниками організації, підписи засновників засвідчуються нотаріально.
До заяви додаються:

1.статут (положення); 
2.протокол установчого з'їзду (конференції) або загальних зборів, які прийняли статут. 
 3.відомості про склад керівництва статутних органів (із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, місця постійного проживання, посади; 
4.дані про наявність місцевих осередків, підтверджені протоколами конференцій (зборів); 
5.документ про сплату реєстраційного збору; 
 6.відомості про засновників об'єднання громадян (додаток № 4-ГО)або спілок об'єднань громадян.
Спілка об'єднань громадян додатково подає рішення статутних органів об'єднань громадян про їх вступ до спілки та копії документів про легалізацію (шляхом реєстрації або повідомлення про заснування) громадських організацій – засновників.
Громадські організації, що є структурними підрозділами всеукраїнських та обласних громадських організацій подають також рішення керівного органу організації вищого рівня про визнання даного структурного підрозділу.
Статут громадської організації (положення про громадську організацію) повинні містити:
1.    назву організації (повну та скорочену), її статус (територію на яку поширюється діяльність) та юридичну адресу; 
2.    мету та завдання організації; 
3.    умови і порядок прийому в члени організації, припинення членства; 
4.    права і обов'язки членів (учасників) організації; 
5.    порядок утворення і діяльності статутних органів організації, місцевих осередків та їх повноваження; 
6.    джерела надходження і порядок використання коштів та іншого майна організації, порядок звітності, контролю, здійснення господарської та іншої комерційної діяльності, необхідної для виконання статутних завдань; 
7.    порядок внесення змін і доповнень до статуту (положення); 
8.    порядок припинення діяльності організації і вирішення майнових питань, пов'язаних з її ліквідацією.
Назва об'єднання громадян повинна складатися з двох частин  - загальної та індивідуальної. Загальна назва (партія, рух, конгрес, союз,  спілка,  об'єднання,  фонд, фундація, асоціація, товариство тощо)   може   бути   однаковою    у   різних  об'єднань  громадян. Індивідуальна назва об'єднання громадян є обов'язковою  і  повинна бути  суттєво  відмінною  від індивідуальних назв зареєстрованих в установленому порядку  об'єднань  громадян  з  такою  ж  загальною назвою.  Об'єднання громадян поряд з повною назвою може мати скорочену назву,  яка  фіксується  в  установчих  та  статутних   документах об'єднання   громадян   (рішенні   установчого   органу,  статуті, положенні).
Реєстраційний збір за реєстрацію громадської організації становить – 2,5 неоподатковуваних мінімумів.
При реєстрації громадських організацій інвалідів та осіб, потерпілих від аварії на Чорнобильській АЕС, реєстраційний збір зменшується на 50 %.
Крім того, реєстраційні органи можуть за власним рішенням зменшувати розмір реєстраційного збору, але не більше, ні на 50 відсотків. Клопотання про зменшення суми реєстраційного збору довільної форми подається разом із заявою про реєстрацію.
Реєстрація молодіжних та дитячих громадських організацій здійснюється безкоштовно.
Заява про реєстрацію розглядається в двомісячний строк з дня надходження документів. Рішення про реєстрацію або відмову в ній заявнику згідно Закону “Про об'єднання громадян” повідомляється письмово в 10-денний строк.
Після реєстрації громадській організації видаються примірники статуту з відмітками про державну реєстрацію та свідоцтво про державну реєстрацію об'єднання громадян.
Громадській організації може бути відмовлено у реєстрації, якщо її назва, статутний або інші документи, подані для її реєстрації, суперечать вимогам законодавства України. Зокрема, не допускається реєстрація об'єднань, метою яких є зміна шляхом насильства конституційного ладу і в будь-якій протизаконній формі територіальної цілісності держави, підрив безпеки держави у формі ведення діяльності на користь іноземних держав, пропаганда війни, насильства чи жорстокості, фашизму та неофашизму, розпалювання національної та релігійної ворожнечі, створення незаконних воєнізованих формувань, обмеження загальновизнаних прав людини.
Не допускається також реєстрація громадської організації з назвою, що є ідентичною назві іншої легалізованої (шляхом реєстрації або повідомлення про заснування) організації.
У разі відмови у реєстрації організації реєстраційний орган повинен дати письмову мотивацію відмови. Відмова у державній реєстрації може бути оскаржена заявником або будь-ким з членів організації до міського суду у двомісячний строк з дня вручення письмової відповіді в порядку, передбаченому главою 31-А Цивільного процесуального кодексу України. Будь-який член організації вправі у тому ж порядку оскаржити бездіяльність реєстраційного органу, якщо протягом місяця після прийняття документів організацію не буде зареєстровано без надання письмової відмови.

 

 

 

Переглядів: 535 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: