Неділя, 12.05.2024, 06:44

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Березень » 21 » Реалізація Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»
11:36
Реалізація Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»

Закон України "Про благодійництво та благодійні організації”, який був прийнятий ще у 1997 році, містив цілу низку недоліків. Тому, прийняття нового Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» є доцільним у розвитку благодійності як умови становлення громадянського суспільства в Україні. До лютого місяця 2013 року термін реєстрації благодійних організацій був занадто тривалим (від 3 місяців і більше), а згідно з новим законом строки реєстрації скорочено до трьох днів, також скасовано реєстрацію благодійної організації за територіальною ознакою, тому доброчинці у будь-якому населеному пункті зможуть допомогти потребуючим у межах всієї країни.
         Новий закон про благодійність зробить  діяльність благодійних організацій достатньо прозорою і сприятиме запобіганню можливим аферам у сфері вітчизняного благодійництва.
У новому законі запроваджується заборона для чиновників виступати засновниками благодійних організацій, що допоможе запобігти такому явищу, як створення благодійних фондів, організацій з метою піару, або ж відмивання грошей. Тим більше, що в законі також підкреслюється, що інформація про структуру, розмір доходів і витрат, а також використання активів благодійної діяльності не може бути комерційною таємницею і повинна бути відкритою і доступною.
          У зв’язку з численними зверненнями благодійних організацій, ураховуючи необхідність виконання державними реєстраторами реєстраційних дій щодо установчих документів благодійних організацій, зареєстрованих до набрання чинності Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (далі – Закон), Державна реєстраційна служба України в межах компетенції повідомляє, що відповідно до статті 15 Закону благодійні організації набувають прав та обов'язків юридичної особи з моменту їх державної реєстрації. Державну реєстрацію благодійних організацій проводять державні реєстратори за місцезнаходженням благодійних організацій відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

          Згідно зі статтею 18 Закону державна реєстрація припинення благодійних організацій здійснюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

         Для забезпечення виконання державними реєстраторами своїх повноважень, визначених Законом, та сприяння діяльності благодійних організацій Державна реєстраційна служба України та реєстраційні служби органів юстиції повинні передати реєстраційні справи зареєстрованих благодійних організацій до 1 липня 2013 року. До листа Укрдержреєстру чи реєстраційної служби управління юстиції додаються 2 примірники акту прийому-передачі реєстраційної справи. Один примірник акта після його підписання повертається Укрдержреєстру чи реєстраційній службі управління юстиції.

           У разі виявлення неповноти документів в матеріалах реєстраційної справи чи інших недоліків державний реєстратор робить запис про це в актах прийому-передачі реєстраційної справи.

З метою сприяння безперешкодному функціонуванню благодійних організацій до системної передачі реєстраційних справ Укрдержреєстр пропонує такий механізм передачі реєстраційних справ:

·        благодійна організація звертається до державного реєстратора з письмовою заявою;

·         державний реєстратор звертається до Укрдержреєстру чи реєстраційної служби управління юстиції з проханням передати реєстраційну справу. Реєстраційна справа має бути передана у найкоротший строк супровідним листом з додаванням 2-х примірників вищезазначених актів;

·         після надходження реєстраційної справи благодійної організації державний реєстратор повідомляє благодійну організацію про можливість подання документів для вчинення реєстраційних дій.


Провідний спеціаліст реєстраційної служби

Мостиського РУЮ

Л.Р. Яворська

Переглядів: 1224 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: