Понеділок, 13.05.2024, 14:10

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Січень » 15 » Психологічне насильство в сім’ї. Як з ним боротись?
11:30
Психологічне насильство в сім’ї. Як з ним боротись?

Практично кожен, чуючи слово «насильство», уявляє собі фізичне насильство. Але ж існує й інший рід насильства. І в сім'ях він особливо поширений. Це - психологічне насильство або насильство над психікою. Боротися з таким феноменом потрібно всім. 
Психологічне насильство в сім'ї – насильство, пов'язане з дією одного члена сім'ї на психіку іншого члена сім'ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може завдаватися або завдається шкода психічному здоров'ю.
      Насильством щодо дітей вважається:
 нехтування дитиною;
 нехтування обов’язками стосовно дитини;
 відсутність у сім’ї доброзичливої атмосфери (психологічне ізолювання);
 накази, команди, мораль, повчання, проповіді. Постійні поради, намагання все вирішити за дитину;
 недостатнє забезпечення дитини наглядом та опікою;
 втягування дитини у з’ясування стосунків між батьками і використання її з метою шантажу;
 недостатнє задоволення потреб дитини в їжі, одязі, освіті, медичній допомозі, за умови, що батьки (опікуни) матеріально спроможні зробити це;
 використання алкогольних напоїв (наркотиків) до межі втрати самоконтролю над діями;
 нездатність забезпечити дитині необхідну підтримку, увагу, прихильність.
Психічне насильство має вираз в погрозах спричинити фізичну, моральну, матеріальну шкоду, позбавити яких-небудь благ. За кримінальним законодавством погроза - це вид психічного насильства. Мета психічного насильства - залякування потерпілого. Отже, психічне насильство це - бажання викликати почуття страху. При психічному насильстві страждає психіка, в сукупності з душевними явищами: відчуттями, сприйняттями, уявою людини, її усвідомленням і волею. Будучи функцією головного мозку, психіка відображає об'єктивну дійсність і пов'язана з усіма сторонами і властивостями матеріального світу.      
     З метою припинення поширення цього негативного явища та захисту людей котрі потерпають від насильства в сім'ї, нормами адміністративного та кримінального законодавства передбачено основні засади відповідальності за вчинення даних протиправних дій.
Члени сім'ї, які вчинили насильство, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно - правову відповідальність відповідно до закону. 
     Для допомоги потрпілим від домашнього насильспва діють спеціальні кризові центри, а також центри медико-соціальної реабілітації. Працівники кризових центрів надають інформаційну, психологічну, педагогічну, меди¬чну, юридичну допомогу особам, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім'ї, а також тимчасовий притулок; повідомляють службі діль-ничних інспекторів міліції чи кримінальній міліції в справах неповнолітніх про виявлені факти реальної загрози застосування насильства в сім'ї або про факти вчинення такого насильства.


Спеціаліст І категорії Мостиського РУЮ                  Х.Р. Бойко

Переглядів: 438 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: