Субота, 11.05.2024, 13:28

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Квітень » 17 » Проведення державної реєстрації речових прав у разі поділу або виділу частки з об'єкта нерухомого майна
10:34
Проведення державної реєстрації речових прав у разі поділу або виділу частки з об'єкта нерухомого майна

При проведенні державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, яке утворилося в результаті укладення договорів про поділ нерухомого майна або виділ у натурі частки з нерухомого спільного майна, слід враховувати, що законодавством України вимагається нотаріальне посвідчення таких договорів, незалежно від виду нерухомого майна, яке знаходиться у спільній власності.

В разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним. Проте, якщо дійсність такого договору визнано судом наступне його нотаріальне посвідчення не вимагається.

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 2011 року № 703, договори про поділ спільного нерухомого майна або виділ у натурі частки зі спільного нерухомого майна належать до документів, що підтверджують відповідно виникнення, перехід або припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно

Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно передбачено, що орган державної реєстрації прав, нотаріус проводить державну реєстрацію права власності на об'єкт нерухомого майна, що утворився в результаті поділу об'єкта нерухомого майна або виділу частки з об'єкта нерухомого майна, у порядку, передбаченому для державної реєстрації прав щодо нерухомого майна, право власності на яке заявлено вперше.

При проведенні державної реєстрації права власності на об'єкт нерухомого майна, що утворився в результаті поділу об'єкта нерухомого майна або виділу частки з об'єкта нерухомого майна, які супроводжувалися проведенням його реконструкції слід враховувати , що для проведення державної реєстрації права власності на новозбудований чи реконструйований об'єкт нерухомого майна заявник, крім документів, що зазначені у пунктах 27 і 28 цього Порядку, подає технічний паспорт на такий об'єкт.

Однак, при вирішенні питання проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно слід керуватися  Законом про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, яким визначено перелік об'єктів нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, права стосовно яких підлягають реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно , а саме:

1.     житлові будинки;

2.      квартири;

3.     будівлі, в яких розташовані приміщення, призначені для перебування людини, розміщення рухомого майна, збереження матеріальних цінностей, здійснення виробництва тощо;

4.     споруди (інженерні, гідротехнічні тощо) - земельні поліпшення, що не належать до будівель та приміщень, призначені для виконання спеціальних технічних функцій;

5.     приміщення - частини внутрішнього об'єму житлових будинків, будівель, квартир, обмежені будівельними елементами.

     Щодо можливості проведення робіт з поділу, виділу та розрахунку часток об'єктів нерухомого майна, необхідно звернутися в Бюро технічної інвентаризації за Висновком щодо технічної можливості поділу об'єкта нерухомого майна або Висновком щодо технічної можливості виділу в натурі частки з об'єкта нерухомого майна.

      При цьому бюро технічної інвентаризації готує Висновок щодо технічної можливості виділу в натурі частки з об'єкта нерухомого майна для укладення договору про виділ в натурі частки з об'єкта нерухомого майна або договору про виділ частки з об'єктів нерухомого майна, що є у спільній частковій власності.

      Не підлягають поділу об'єкти нерухомого майна, до складу яких входять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об'єкти нерухомого майна. Питання щодо поділу об'єктів нерухомого майна може розглядатись лише після визнання права власності на них відповідно до закону.

Також законодавством передбачено , що орган державної реєстрації прав, нотаріус після проведення державної реєстрації права власності на один з новостворених об'єктів нерухомого майна у разі відсутності державної реєстрації права власності на інший новостворений об'єкт нерухомого майна в день прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень надсилає власникові такого об'єкта письмове повідомлення про проведення державної реєстрації права власності на один з новостворених об'єктів, в якому рекомендує звернутися до органу державної реєстрації прав, нотаріуса з метою проведення державної реєстрації права власності на інший новостворений об'єкт.

 

Провідний спеціаліст

відділу державної реєстрації

речових прав на нерухоме майно                                                           А.А. Собіль

Переглядів: 3627 | Додав: Justycija | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 Nataliya  
0
добрый вечер!такой вопрос-пытаюсь узаконить пристройку к дому (у меня часть дома-27/100) к своим купленым 40 метрам пристроила еще 60 метров.с декларацией гаска пришла в реестрацийну службу — а они мне выдали вытяг в котором написано что моих все еще 27/100 (!)и дом общей площадью-156 (это уже новая площадь вместе с моей пристройкой)хотя в вытяге не написано что он выдан на підставі декларації.только что підстава для винекнення права власності — дог.купли продажи (2005 года, и он на 30 метров что я купила).свидетельство не дают т.к. они не могут выдать свидоцтво на часть дома, а только на весь объект, но т.к. декларация о вводе в эксплуатацию только на мою часть — они этого сделать не могут даже после перераспределения долей через бти. но! гаск не принимал декларацию на ВЕСЬ объект т.к. он и так введен в эксплуатацию, а не введена только пристройка и вводилась в эксплуатацию свежепристроеннная прибудова.
говорила с соседкой о перерасчете долей.она не против.но это же будет только в техпаспорте!а это как известно не является правоустанавливающим документом (по крайней мере первостепенным) и договорились с ней что после пересчета долей бти пойдем с ней к нотариусу и договором про распределение долей укажем что и кому принадлежит-с заборами,сараями и т.п.и какое заявление надо писать на бти-на перерасчет долей или для выделения долей в отдельную единицу..что-то я запуталась "Висновком щодо технічної можливості поділу об'єкта нерухомого майна" мне в бти сказали что будет акт о перерасчете долей что-там .это одно и то же?Спасибо!очень жду ответа!

Ім`я *:
Email *:
Код *: