Неділя, 12.05.2024, 09:39

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Жовтень » 23 » Проведення державної реєстрації податкових застав, предметом яких є нерухоме майно.
09:41
Проведення державної реєстрації податкових застав, предметом яких є нерухоме майно.
     У статті 4 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” та інших законодавчих актів України” зазначено, що обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, зокрема податкову заставу, предметом якої є нерухоме майно та їх обтяження.
    Відповідно до пункту 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.09.2012 року №824 представникам Державної податкової служби необхідно проаналізувати зареєстровані у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна податкові застави та забезпечити подання з 01.01.2013 року заяв для державної реєстрації податкових застав, предметом яких є нерухоме майно.
   Для проведення державної реєстрації податкової застави, предметом якої є нерухоме майно, подаються наступні документи:
    заява встановленої форми;
   копія документа, що посвідчує особу заявника;
   документи, що підтверджують виникнення та припинення обтяжень речових прав;
   у разі подання заяви про державну реєстрацію уповноваженою особою така особа також подає органові державної реєстрації прав копію документа, що підтверджує її повноваження.
   Розгляд заяви про державну реєстрацію обтяжень і прийняття рішення про таку реєстрацію, відмову у державній реєстрації обтяжень або її зупинення проводиться в день надходження заяви та документів, необхідних для державної реєстрації обтяжень.
   У разі надходження заяви про державну реєстрацію обтяжень, іпотеки на майно, щодо якого вже зареєстровано заяву про державну реєстрацію права на це майно, державний реєстратор спочатку розглядає заяву про державну реєстрацію прав, а після цього - заяву про державну реєстрацію обтяжень, іпотеки. При цьому строк державної реєстрації прав та їх обтяжень становить десять днів з дня державної реєстрації заяви про державну реєстрацію обтяжень, іпотеки.
   Відповідно до Податкового Кодексу України податкова застава - це спосіб забезпечення сплати платником податків грошового зобов'язання та пені, не сплачених таким платником у строк, визначений Кодексом.
   У разі невиконання платником податків грошового зобов'язання, забезпеченого податковою заставою, орган стягнення у порядку, визначеному Кодексом, звертає стягнення на майно такого платника, що є предметом податкової застави.
   Відповідно до ст. 89 Податкового Кодексу України право податкової застави виникає у разі:
   - несплати у строки, встановлені Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку;
  - несплати у строки, встановлені Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу.
   З урахуванням положень цієї статті право податкової застави поширюється на будь-які види активів платника податків, які перебували в його власності (повному господарському віданні) у день виникнення такого права, а також на будь-які інші активи, на які платник податків набуде прав власності у майбутньому, до моменту погашення його податкових зобов'язань або податкового боргу.
   У разі якщо балансова вартість такого майна не визначена, його опис здійснюється за результатами оцінки, яка проводиться відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" .
   Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення про опис майна у податкову заставу. Таке рішення приймається керівником органу державної податкової служби і надається платнику податків, що має податковий борг.
   Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису майна за відповідною формою .
   Відповідно до наказу Міністерства юстиції України і Державної податкової адміністрації України від 07.02.2003 № 9/5/59 "Про реєстрацію податкових застав нерухомого майна”, з метою належного забезпечення захисту права власності на нерухоме майно та надання в інтересах юридичних та фізичних осіб інформації про наявність або відсутність податкової застави нерухомого майна, установлено, що реєстрація податкових застав нерухомого майна на даний час здійснюється в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна в порядку, установленому Законом України від 18.11.2003 N 1255-IV "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень", Порядком ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2004 N 830.
   Відомості про обтяження нерухомого майна вносяться до Реєстру обтяжень рухомого майна на підставі заяви обтяжувача чи уповноваженої ним особи або рішення суду. Датою державної реєстрації обтяження рухомого майна вважається дата та час внесення запису до Реєстру.
   Відповідно до п. 3.1. Порядку застосування податкової застави органами державної податкової служби, затвердженого Наказом Державної податкової адміністрації України від 24.12.2010 № 1043, орган державної податкової служби зобов'язаний безоплатно зареєструвати податкову заставу у відповідному державному реєстрі у п'ятиденний строк з дня складення акта опису майна.
   Відповідно до ст. 93 Податкового кодексу України, майно платника податків звільняється з податкової застави з дня:
   - отримання органом державної податкової служби підтвердження повного погашення суми податкового боргу в установленому законодавством порядку;
  - визнання податкового боргу безнадійним;
  - набрання законної сили відповідним рішенням суду про припинення податкової застави у межах процедур, визначених законодавством з питань банкрутства;
  -  отримання платником податків рішення відповідного органу про скасування раніше прийнятих рішень щодо нарахування суми грошового зобов'язання або його частини (пені та штрафних санкцій) внаслідок проведення процедури адміністративного або судового оскарження.
   Підставою для звільнення майна платника податків з-під податкової застави та її виключення з державних реєстрів застав рухомого або нерухомого майна є відповідний документ, що засвідчує закінчення будь-якої з вказаних вище подій.

Начальник реєстраційної служби                                              Н.І.Голуб
Переглядів: 2168 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Andriy  
0
Податкова застава є одним з найефективніших способів забезпечення податкового зобов'язання.
До речі, з дозволу адміна, саме тут http://www.pravoconsult.com.ua/skazhemo-ni-podatkovij-zastavi ,ще й наводяться цікаві приклади того, як уникнути реального стягнення на майно, яке виступає такою заставою.

Ім`я *:
Email *:
Код *: