Субота, 11.05.2024, 09:48

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Березень » 20 » ПРОБЛЕМИ НАСИЛЬСТВА У СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ
11:40
ПРОБЛЕМИ НАСИЛЬСТВА У СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

Загальна декларація прав людини та ст. З чинної Конституції України визнають людину, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпеку найвищою соціальною цінністю. В теперішніх умовах гуманне ставлення до людини повинно бути пріоритетним. Тому головним завданням на сучасному етапі побудови правової України є захист прав та інтересів людини, особистої недоторканості й повної безпеки. Для втілення в життя зазначених завдань необхідно постійно вдосконалювати законодавство та практику його застосування, а також забезпечувати проведення досліджень різних аспектів даної проблеми.

В Україні, як і у світі в цілому, спостерігається високий рівень насильницьких злочинів, в тому числі найбільш небезпечних їх різновидів — тяжких злочинів проти особи. Серед насильницьких посягань найбільше вбивств, заподіяння тілесних ушкоджень, зґвалтувань, хуліганства.

Насилля набуло широкого розповсюдження у різних сферах життєдіяльності людини і стало однією з найактуальніших проблем сучасності. З кожним роком підвищується агресивність, жорстокість насильницьких злочинів, підвищується тяжкість їх наслідків. Спостерігається активна криміналізація суспільної свідомості, при цьому носіями кримінальних традицій і стереотипів часто стають діти.

Особливо небезпечним є насильство в сім»ї, оскільки відбувається криміналізація сім'ї, формується певний спосіб життя, при якому насилля стає нормою поведінки, передаючись від одного покоління до іншого.

Під насильством в сім'ї слід розуміти будь-які навмисні дії одного члена родини щодо іншого, якщо ці дії обмежують права і свободи останнього як громадянина і людини.

Статтею 1 Закону України «Про попередження насильства в сім»ї» дається визначення поняття насильства в сім'ї, а саме це: «… будь-які умисні дії  фізичного, сексуального,  психологічного чи економічного спрямування  одного члена сім'ї  по  відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю».

Безперечно, будь-яке насильство над особистістю, що завдало значної шкоди здоров'ю, а тим більше, що спричинило смерть, вважається тяжким злочином. 

Насильство в сім’ї в його різних формах набуло таких масштабів і глибини, які загрожують безпеці суспільства і особи.

З метою врегулювання даної ситуації на початку грудня Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження від 01.12.2010 р. № 2154-р, яким затвердив План заходів з проведення Національної кампанії "Стоп насильству!" на період до 2015 року.

Метою кампанії "Стоп насильству!" є привернення уваги суспільства до проблеми подолання насильства в сім'ї як до порушення прав людини і залучення всіх громадян до боротьби з цим явищем. Її завдання - підвищення обізнаності населення про те, що насильство є порушенням прав людини, та заохочення громадян боротися із цим явищем; формування нетерпимого ставлення до насильства; вдосконалення законодавчої бази; розробка дієвих механізмів попередження, зупинення та подолання насильства.

Розроблено програми факультативних курсів з питань запобігання насильству в сім'ї, навчальних програм з питань запобігання насильству в сім'ї для соціальних працівників, мінімальні стандарти соціальних послуг для осіб, що постраждали від насильства в сім'ї, інформаційно-просвітницькі програми з питань виховання ґендерної культури та запобігання всім формам насильства в сім'ї, програми підготовки суддів до ведення справ, що пов'язані з насильством в сім'ї, тренінги та засідання за круглим столом.



Спеціаліст І-ої категорії Мостиського

районного управління юстиції 

Ю.В. Нікішина


Переглядів: 2263 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: