Вівторок, 14.05.2024, 05:17

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Січень » 22 » Приведення у відповідність із Законом України «Про громадські об’єднання» статутних документів громадських організацій, легалізованих на ден
13:15
Приведення у відповідність із Законом України «Про громадські об’єднання» статутних документів громадських організацій, легалізованих на ден

З 1 січня 2013 року вступив у дію Закон України "Про громадські об'єднання" (далі- Закон), який регулює створення та діяльність громадських об'єднань. У багатьох, напевне, виникає безліч питань щодо діяльності громадських організацій, які вже діяли до прийняття цього закону, а насамперед, про це, чи потрібно заново перереєстровуватись.

Згідно з розділом V "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про громадські об'єднання" від 22.03.2012 № 4572-VI, передбачається наступне. Громадські організації, їх спілки (союзи, асоціації, інші об'єднання громадських організацій), легалізовані на день введення Закону в дію шляхом реєстрації або повідомлення про заснування, не потребують відповідно перереєстрації або повторного подання документів для повідомлення. Статути (положення) громадських організацій, спілок громадських організацій мають бути приведені у відповідність до Закону упродовж п'яти років з дня введення його в дію. Реєстрація змін до статуту (положення), пов'язаних з введенням Закону в дію, здійснюється без справляння плати за реєстраційні дії упродовж п'яти років з дня введення Закону в дію.

Зареєстроване громадське об'єднання вносить зміни до статуту громадського об'єднання в порядку, визначеному статутом цього об'єднання, з урахуванням норм цього Закону. Для цього необхідно:

 1) прийняти рішення про скликання вищого керівного органу управління громадського об'єднання;

 2) провести засідання вищого керівного органу управління громадського об'єднання;

 3) розглянути питання внесення змін до статуту та доповнити статут відомостями, наявність яких визначає стаття 11 Закону України "Про громадські об'єднання".

Відповідно до зазначеної статті Закону, статут громадського об'єднання має містити відомості про:

 1) найменування громадського об'єднання та за наявності - скорочене найменування;

 2) мету (цілі) та напрями його діяльності;

 3) порядок набуття і припинення членства (участі) у громадському об'єднанні, права та обов'язки його членів (учасників);

 4) повноваження керівника, вищого органу управління, інших органів управління (далі - керівні органи) громадського об'єднання, порядок їх формування та зміни складу, термін повноважень, а також порядок визначення особи, уповноваженої представляти громадське об'єднання, та її заміни (для громадських об'єднань, що не мають статусу юридичної особи);

 5) періодичність засідань і процедуру прийняття рішень керівними органами громадського об'єднання, у тому числі шляхом використання засобів зв'язку;

 6) порядок звітування керівних органів громадського об'єднання перед його членами (учасниками);

 7) порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності керівних органів громадського об'єднання та розгляду скарг;

 8) джерела надходження і порядок використання коштів та іншого майна громадського об'єднання;

 9) порядок створення, діяльності та припинення діяльності відокремлених підрозділів громадського об'єднання (у разі їх створення громадським об'єднанням, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи);

 10) порядок внесення змін до статуту;

 11) порядок прийняття рішення щодо саморозпуску або реорганізації громадського об'єднання, а також щодо використання його коштів та іншого майна, що залишилися після саморозпуску, - для громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи.

У статуті громадського обєднання можуть бути передбачені додаткові положення щодо утворення, діяльності і саморозпуску чи реорганізації громадського обєднання, що не суперечать Закону.

Наступні дії:

-  оформлення необхідних документів;

- подання до уповноваженого органу з питань реєстрації повідомлення про прийняті зміни.

Уповноважений орган з питань реєстрації протягом п’яти робочих днів з дня отримання документів приймає одне з таких рішень:

1)     про прийняття повідомлення про зміни до статуту;

2)     про відмову у прийнятті повідомлення про зміни до статуту – у разі порушення статуту громадського обєднання;

3)     про відмову у прийнятті повідомлення про зміни до статуту;

4)     про направлення висновку за результатами правової експертизи;

5)     про залишення документів без розгляду по суті.

Дії уповноваженого органу з питань реєстрації у разі прийняття  повідомлення про зміни до статуту

-         внесення до реєстру громадських об’єднань відомостей про зміни;

-         забезпечення внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;

-         видання (надсилання рекомендованим листом з повідомленням про вручення) свідоцтва про реєстрацію, виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та одного примірника статуту з відміткою про прийняття повідомлення про  зміни до статуту.

Дії уповноваженого органу з питань реєстрації у разі відмови у прийнятті повідомлення про зміни у складі керівних органів, зміни до статуту – у разі порушення статуту громадського обєднання; відмови у прийнятті повідомлення  про зміни до статуту; направлення висновку за результатами правової експертизи:

Повернення одного примірника статуту з внесеними змінами та поданих документів (крім документів, щодо яких висловлені зауваження у висновку) одночасно  з надсиланням  копії відповідного рішення.

Дії уповноваженого органу з питань реєстрації у разі залишення документів без розгляду по суті:

Повернення громадському об’єднанню одного примірника статуту з внесеними змінами та поданих документів (крім документів, щодо яких висловлені зауваження у висновку) одночасно з надсиланням копії відповідного рішення.

Дії громадського обєднання у разі отримання копії рішення про відмову прийнятті повідомлення, про направлення доня, залишення документів  без розгляду по суті:

-         проведення засідання вищого органу управління. Прийняття рішення про затвердження змін до статуту;

-         уточнення відомостей у документах, до яких були висловлені зауваження;

-         виправлення документів;

-         подання (шляхом подачі або направлення поштою) документів уповноваженому органу з питань реєстрації.

 

Громадське об'єднання також повідомляє уповноважений орган з питань реєстрації (реєстраційні служби міського, районних управлінь юстиції), в якому знаходиться реєстраційна справа громадського об'єднання (далі - реєстраційна справа) про зміни до статуту громадського об'єднання.

- Які документи у зв'язку зі змінами до статуту громадської організації слід подати до уповноваженого органу з питань реєстрації?

- Відповідно до пункту 6 статті 14 Закону зареєстроване громадське об'єднання для повідомлення про зміни до статуту подає (надсилає) до уповноваженого органу з питань реєстрації такі документи: 1) заяву довільної форми; 2) заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; 3) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення вищого органу управління громадського об'єднання про внесення змін до статуту, прийнятого в порядку, визначеному статутом громадського об'єднання, та оформленого з дотриманням частини другої статті 9 Закону; 4) засвідчений печаткою громадського об'єднання примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію протоколу засідання керівного органу громадського об'єднання, на якому відповідно до статуту було скликано засідання вищого органу управління; 5) два примірники статуту з внесеними змінами; 6) примірник оригіналу (дублікат) статуту.

Документи, зазначені в пунктах 1 і 2 цієї частини, підписує керівник громадського об'єднання.

У разі відповідності Закону вищевказаних документів, уповноважений орган з питань реєстрації протягом п'яти робочих днів приймає рішення про прийняття повідомлення про зміни до статуту.

Переглядів: 850 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: