Неділя, 19.05.2024, 01:23

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Січень » 17 » Приведення у відповідність із Законом України «Про громадські об’єднання» статутних документів громадських організацій, легалізованих на ден
12:03
Приведення у відповідність із Законом України «Про громадські об’єднання» статутних документів громадських організацій, легалізованих на ден

З 1 січня 2013 року вступив у дію Закон України "Про громадські об'єднання" (далі- Закон), який регулює створення та діяльність громадських об'єднань. Права та обов'язки, встановлені законами України для громадських організацій, поширюються на всі громадські об'єднання. У багатьох виникає безліч питань щодо діяльності громадських організацій, легалізованих на день введення даного Закону в дію.

Згідно з розділом V "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про громадські об'єднання" від 22.03.2012 № 4572-VI, передбачається наступне. Громадські організації, їх спілки (союзи, асоціації, інші об'єднання громадських організацій), легалізовані на день введення Закону в дію шляхом реєстрації або повідомлення про заснування, не потребують відповідно перереєстрації або повторного подання документів для повідомлення. Статути (положення) громадських організацій, спілок громадських організацій мають бути приведені у відповідність до Закону упродовж п'яти років з дня введення його в дію. Реєстрація змін до статуту (положення), пов'язаних з введенням Закону в дію, здійснюється без справляння плати за реєстраційні дії упродовж п'яти років з дня введення Закону в дію.

Всеукраїнські та міжнародні громадські організації, зареєстровані на день введення цього Закону в дію, вважаються громадськими організаціями, що підтвердили свій всеукраїнський статус. Спілки громадських організацій , легалізовані на день введення цього Закону в дію, визнаються громадськими спілками, утвореними на підставі цього Закону, за якими зберігаються всі права та обов'язки, які вони мали на день введення цього Закону в дію, якщо вони не суперечать цьому Закону.

Зареєстроване громадське об'єднання вносить зміни до статуту громадського об'єднання в порядку, визначеному статутом даного об'єднання, з урахуванням норм цього Закону.

Статут громадського об'єднання має містити відомості передбачені  статтею 11 Закону України "Про громадські об'єднання", а також додаткові положення щодо утворення, діяльності і саморозпуску чи реорганізації громадського об’єднання, що не суперечать Закону.

Про прийняті зміни громадське об'єднання повідомляє уповноважений орган з питань реєстрації, в якому знаходиться реєстраційна справа громадського об'єднання,оформивши необхідні документи.

Уповноважений орган з питань реєстрації протягом п’яти робочих днів з дня отримання документів приймає одне з рішень зазначених у частині девятій статті 14 цього Закону.

Вдосконалення нормативно-правового регулювання створення та діяльності громадських організацій в Україні, є позитивним кроком на шляху до розвитку громадянського суспільства в нашій державі.

 

Провідний спеціаліст реєстраційної служби

Л. Яворська

 

 


Переглядів: 717 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: