Субота, 11.05.2024, 14:03

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Грудень » 19 » Прийняття в експлуатацію індивідуальних будинків, будівель, споруд для подальшої реєстрації права власності.
11:09
Прийняття в експлуатацію індивідуальних будинків, будівель, споруд для подальшої реєстрації права власності.
     Відповідно до статті 5 ч.2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, якщо законодавством передбачено прийняття в експлуатацію об’єкта нерухомого майна, державна реєстрація прав проводиться після прийняття його в експлуатацію в установленному законодавством порядку.
    Введення в експлуатацію — комплекс заходів, які направлені на прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів нерухомого майна.
   На законодавчому рівні, питання про прийняття об'єктів в експлуатацію регулюється Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності». Так, стаття 39 цього закону передбачає введення в експлуатацію об’єктів нерухомого майна в залежності від їх категорії складності:
   - для об’єктів І-ІІІ категорії складності, введення в експлуатацію здійснюється шляхом реєстрації Декларації про готовність об’єкта до експлуатації;
   - для об’єктів ІV-V категорій складності – на підставі акта готовності об’єкта до експлуатації та оформлення Сертифіката відповідності.
    Категорія складності визначається відповідно до будівельних норм та державних стандартів на підставі класу наслідків (відповідальності) такого об’єкта будівництва.
   Введення в експлуатацію дає можливість оформити право власності на збудовані об’єкти нерухомого майна, проводити з ним будь-які юридично дозволені операції в майбутньому, а також, наприклад, укладати договори про тепло, -газо, -водо- обслуговування з відповідними спеціалізованими організаціями.
   Введенню в експлуатацію підлягають новозбудовані, добудовані, вбудовані, реконструйовані, переобладнанні, реставровані об’єкти нерухомого майна. В залежності від їхньої категорії складності, типу та року побудови – визначатиметься і процедуравведення їх в експлуатацію.
    Контролюючим та регулятивним органом, який є компетентним щодо введення об’єктів нерухомого майна в експлуатацію є Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю (Інспекція ДАБК).
    Постановою Кабінету Міністрів від 05.08.1992 року №449 встановлено, що порядок прийняття в експлуатацію об’єктів недержавного замовлення визначається Радою Міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за погодженням з Державним комітетом у справах містобудування і архітектури. Тобто до 5 серпня 1992 року не передбачалася процедура введення приватних будинків в експлуатацію з метою подальшого оформлення права власності. Після серпня 1992 року оформлення права власності на ці будинки проводили органи місцевого самоврядування на основі висновку про технічний стан будинку (будівлі), складений у бюро технічної інвентаризації за формою, встановленою Мінжитлокомунгоспом за погодження з Мінрегіонбудом, і документа, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розташований зазначений об’єкт, відповідно до листа Держбуду від 23.03.1999 року №12/5-126 та пункту 3 постанови Кабінету Міністрів від 09.09.2009 року №1035 «Про затвердження Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництв приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, спорудженими без дозволу на будівництво. Та після прийняття Верховною Радою 17.02.2011 року Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» згідно з пунктом 9 розділу 5 «Прикінцеві положення» прийняття в експлуатацію збудованих до 31 грудня 2009 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків І та ІІ категорії складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, здійснюють інспекції державного архітектурного будівельного контролю за результатами технічного обстеження таких об’єктів.
     Порядок прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорії складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житловокомунального господарства України від 24.06.2011 № 91 встановлює процедуру та умови прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності (далі - об'єкти), збудованих до 31.12.2009 без дозволу на виконання будівельних робіт, заяви про прийняття в експлуатацію яких подано до 31.12.2012, а також механізм проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж.
    Громадські будинки, які відносяться до I та II категорій складності, визначаються відповідно до будівельних норм, державних стандартів і правил.
   Прийняття в експлуатацію об'єктів (крім закінчених будівництвом до 5 серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них) здійснюється безоплатно територіальними органами Державної архітектурно-будівельної інспекції України (далі - Інспекція) за результатами технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж та за наявності документа, що посвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розміщений об'єкт, шляхом реєстрації поданої замовником декларації про готовність об'єкта до експлуатації (далі - декларація), яка складається за формою, наведеною у додатку 2 Порядку. Документом, який засвідчує відповідність закінчених будівництвом до 5 серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, які не підлягають прийняттю в експлуатацію, вимогам законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил, зокрема для потреб державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, є технічний паспорт, складений за результатами технічної інвентаризації.
    Датою прийняття в експлуатацію об'єкта є дата реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації.
 
Начальник реєстраційної служби                                                                Н.І.Голуб
Переглядів: 1896 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: