Неділя, 12.05.2024, 14:21

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Квітень » 19 » Президент підписав Закон України "Про громадські об’єднання"
12:48
Президент підписав Закон України "Про громадські об’єднання"

Президент Віктор Янукович 13 квітня підписав Закон України "Про громадські об’єднання", яким створюються нові інституційні засади подальшого розвитку громадянського суспільства в Україні.

Відповідно до закону, громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та (або) юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Законом, зокрема, передбачено: надання юридичним особам права об'єднуватися для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів; надання громадським організаціям права діяти на всій території України; спрощення державної реєстрації громадських об´єднань; приведення положень щодо контролю за діяльністю громадських об'єднань до європейських стандартів; спрощення ведення громадською організацією господарської діяльності для реалізації статутних завдань.

Також встановлюється, що реєстрація громадських об´єднань здійснюється безоплатно, а плата справляється за внесення змін до статуту, видачу дубліката оригіналу свідоцтва про реєстрацію чи статуту громадського об´єднання.

Обмежено підстави відмови в реєстрації громадських об´єднань та скорочено термін їх реєстрації до семи робочих днів; громадські організації і громадські спілки можуть здійснювати діяльність як юридичні особи приватного права, так і без статусу юридичної особи.

Відповідно до закону, громадські об´єднання зі статусом юридичної особи можуть здійснювати підприємницьку діяльність не лише через створені ними підприємства і товариства, а й безпосередньо, якщо така діяльність відповідає меті громадського об'єднання та сприяє її досягненню.

Також законом визначено право громадських об´єднань на участь у роботі консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, що утворюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування для проведення консультацій з громадськими об´єднаннями та підготовки рекомендацій з питань, що стосуються сфери їхньої діяльності.

Крім того, закон містить норму, відповідно до якої громадські організації, легалізовані на момент введення закону в дію, мають протягом п´яти років привести свої статути у відповідність з цим законом на безоплатній основі.

Закон набуває чинності з 1 січня 2013 року.

Нагадаємо, 22 березня Верховна Рада ухвалила закон України «Про громадські об'єднання» в другому читанні і в цілому. У першому читанні парламент прийняла проект №7262-1 майже рік тому – 17 травня 2011 року. До цього законопроект готувався протягом щонайменше шести років.

 

Начальник реєстраційної служби

Мостиського РУЮ                                                                                                          

Н.І.Голуб

Переглядів: 675 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: