Понеділок, 13.05.2024, 14:05

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Вересень » 4 » Право на отримання освіти в Україні
10:48
Право на отримання освіти в Україні

       Право на освіту в Україні гарантоване Конституцією України (стаття 53). Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах, розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно- технічної, вищої та післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.                              

      Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі. 
      Законодавство передбачає ряд гарантій для реалізації права на освіту. Так, передбачено безкоштовне перевезення до школи і зі школи учнів, які проживають у сільській місцевості на відстані понад 3 кілометри від школи. Іншим учням надаються пільги при користуванні міським і приміським транспортом. Державою передбачено безоплатне забезпечення підручниками, у кожній школі за рахунок місцевих бюджетів утворюється фонд загального обов'язкового навчання, за рахунок якого надається допомога учням, які її найбільше потребують. У багатьох регіонах місцева влада встановила додаткові пільги. У багатьох містах України введено дні безкоштовного відвідування школярами музеїв, театрів і кінотеатрів. При передплаті деяких газет і журналів школярам надаються суттєві знижки. Передбачено також надання державних стипендій кращим учням і студентам.
      Реалізація права на освіту передбачає дотримання чотирьох основних принципів:
-  Наявність – має бути достатня кількість діючих навчальних закладів і програм. Умови, необхідні для їх функціонування залежать від багатьох факторів, включаючи рівень розвитку, при якому вони функціонують: наприклад, для всіх закладів і програм необхідно, щоби було приміщення та інші споруди, санітарно-гігієнічні зручності для осіб обох статей, чиста питна вода, професійний викладацький склад з конкурентоспроможною для внутрішнього ринку оплатою праці, навчальні матеріали та інше; при цьому в багатьох випадках також необхідні такі елементи інфраструктури, як бібліотека, комп’ютери тощо.
-  Доступність - учбові заклади і програми мають бути доступними кожній людині без будь-якої дискримінації. Доступність характеризується трьома взаємозалежними рисами. Першою є недискримінація, тобто освіта має бути доступною для всіх, особливо для найбільш уразливих груп де-юре й де-факто, без дискримінації за будь-якою ознакою. Другою є фізична доступність, тобто держава має забезпечити безпечну фізичну досяжність освіти шляхом надання можливості особі відвідувати навчальний заклад, який знаходиться на розумній географічній відстані від неї, або шляхом отримання доступу до різних способів дистанційного навчання. І накінець, третьою рисою є економічна доступність, тобто освіта має бути доступною для всіх.
-  Прийнятність – форма і зміст навчання, включаючи програми і методи навчання мають бути прийнятними (наприклад, адекватними, враховуючими культурні особливості, та якісними) для тих, хто навчається.
-  Адаптованість – освіта має бути гнучкою, здатною адаптуватися до потреб суспільства, які постійно змінюються, а також відповідати потребам тих, хто навчається в межах різноманітних соціально-культурних норм.
      Надзвичайно складною є ситуація з існуванням навчальних закладів у сільській місцевості. Сільська школа перебуває на межі вимирання, й діяльність держави щодо подолання цієї тенденції шляхом реалізації окремих державних програм на кшталт програми «Шкільного автобусу» не дає необхідного результату. Така складна ситуація в більшості випадків є результатом загального занепаду села.
      Серйозною проблемою залишається питання доступу до навчальних закладів людей з інвалідністю, особливо тих, що обмежені в русі, сліпих тощо.
      Отже, метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей, формування громадян,  здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального,  творчого,  культурного потенціалу  народу, підвищення    освітнього рівня народу, забезпечення народного господарства кваліфікованими фахівцями.


Спеціаліст І категорії Мостиського РУЮ                                 Х.Р. Бойко

Переглядів: 472 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: