Неділя, 12.05.2024, 15:36

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Червень » 6 » Право на об’єднання – одне з пріоритетних прав людини.
14:30
Право на об’єднання – одне з пріоритетних прав людини.

Право на об’єднання – одне з пріоритетних прав людини. Багатьма міжнародними актами закріплено це право, зокрема статтею 20 Загальної декларації прав людини, статтею 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод тощо.

Відповідно до статті 36 Конституції України, громадяни України мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Політичні партії в Україні сприяють формуванню і вираженню політичної волі громадян, беруть участь у виборах. Членами політичних партій можуть бути лише громадяни України. Обмеження щодо членства у політичних партіях встановлюються виключно цією Конституцією і законами України.

Громадяни мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів.

Професійні спілки є громадськими організаціями, що об'єднують громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної діяльності. Професійні спілки утворюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів. Усі професійні спілки мають рівні права. Обмеження щодо членства у професійних спілках встановлюються виключно цією Конституцією і законами України.

Ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об'єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до політичних партій або громадських організацій.

Усі об'єднання громадян рівні перед законом.

А статтею 37 Конституції України визначено, що утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, забороняються.

Заборона діяльності об'єднань громадян здійснюється лише в судовому порядку.

Законом України «Про об’єднання громадян», визначено, що право громадян на свободу об'єднання є невід'ємним правом людини, закріпленим Загальною декларацією прав людини, і гарантується Конституцією та законодавством України. Держава сприяє розвитку політичної та громадської активності, творчої ініціативи громадян і створює рівні умови для діяльності їх об'єднань.

Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" (підпункт 7 пункту "б" статті 38), Законом України "Про об’єднання громадян" (стаття 14) та Положенням про порядок легалізації об’єднань громадян, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.1993р. №140 (пункт 2), до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад (далі-виконком) віднесено делеговане повноваження - легалізацію у встановленому порядку місцевих громадських організацій, місцевих осередків всеукраїнських та міжнародних громадських організацій.

Варто зазначити, що дія Закону України «Про об’єднання громадян» не поширюється  на релігійні, кооперативні організації, об'єднання громадян, що мають основною метою одержання прибутків, комерційні фонди, органи місцевого та регіонального самоврядування (в тому числі ради і комітети мікрорайонів, будинкові, вуличні, квартальні, сільські, селищні комітети), органи громадської самодіяльності (народні дружини, товариські суди тощо), інші об'єднання громадян, порядок створення і діяльності яких визначається відповідним законодавством, а отже виконавчими органами здійснюється лише реєстрація (легалізація) громадських організацій.

Відповідно до частини другої статті 76 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" органи та посадові особи місцевого самоврядування з питань здійснення ними делегованих повноважень органів виконавчої влади є підконтрольними відповідним органам виконавчої влади.

Згідно з Положенням про районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні управління юстиції, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 14 лютого 2007 року №47/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 лютого 2007 року за №125/13392 (із змінами) – управління юстиції контролює виконання виконавчими органами сільських, селищних, міських (крім міст обласного/республіканського значення) ряд делегованих повноважень у сфері легалізації об’єднань громадян, надає їм методичну допомогу.

 

Спеціаліст 1-ї категорії РУЮ

Поліщак М.В.

 

Переглядів: 900 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: