Понеділок, 13.05.2024, 10:22

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Серпень » 16 » Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану
10:17
Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану
Відділи державної реєстрації актів цивільного стану вносять зміни до актових записів цивільного стану за наявності достатніх підстав. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку (частина третя статті 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»).
Внесення   змін   до   актового  запису  цивільного  стану проводиться за заявою: 
особи, щодо якої складено актовий запис; 
одного з батьків, опікуна, піклувальника дитини; 
опікуна недієздатної особи; 
спадкоємців померлого; 
представника органу опіки  та  піклування під час  здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви. 
Заява про внесення  змін  до  актового  запису  цивільного стану  подається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем  проживання  заявника,  а  у  випадках, передбачених  законодавством,  -  за  місцем  зберігання  актового запису цивільного стану. 
Разом із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану заявниками подаються:
свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні;
інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті ( пункт 2.6 Правил внесення змін).
Зміни  до  актового  запису  цивільного  стану   вносяться відділом  державної  реєстрації  актів  цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису. 
У разі  зберігання  актового  запису   цивільного   стану   у державній   архівній   установі  внесення  змін  безпосередньо  до актового запису проводиться зазначеною установою за  повідомленням відділу державної реєстрації актів цивільного стану. 
У  разі  якщо  актовий  запис  цивільного стану,  до якого необхідно внести  зміни  у  зв'язку  з  усиновленням,  скасуванням усиновлення,   визнанням   усиновлення   недійсним,  визнанням  та встановленням факту батьківства,  материнства, а також доповненням і  виправленням  відомостей,  що в ньому містяться,  було складено компетентним  органом  іноземної  держави,  з  якою  Україною   не укладено  договору  про  правову  допомогу  та правові відносини у цивільних і сімейних справах,  або якщо  законодавством  іноземної держави  встановлено  інший  порядок внесення змін,  відмінний від передбаченого законодавством  України,  актовий  запис  цивільного стану  попередньо поновлюється відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем  проживання  заявника.  Про  поновлення актового  запису цивільного стану та внесення до нього відповідних змін повідомляється компетентному органу іноземної держави. 
Після внесення змін до актового  запису  цивільного  стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану (частина шоста статті 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»). На свідоцтві проставляється штамп "Повторно". Свідоцтво про державну реєстрацію, подане заявником для внесення змін, анулюється та знищується у встановленому порядку ( пункт 2.22 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 № 96/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за № 55/18793 ( далі – Правила внесення змін).
Питання про внесення змін до актових записів цивільного стану розглядається у тримісячний строк з дня подання відповідної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.
За наявності поважних причин цей термін продовжується з письмового дозволу керівника відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі ( за місцем їх подання), але не більше, ніж на три місяці (пункт 1.10 Правил внесення змін).

Начальник реєстраційної служби                                            Н.І.Голуб


Переглядів: 1361 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: