Понеділок, 13.05.2024, 23:27

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Січень » 16 » Порядок розірвання шлюбу
17:28
Порядок розірвання шлюбу

Розірвання шлюбу, здійснене судом до набрання чинності Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», тобто до 01.08.2014 року  підлягає державній реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Державна реєстрація розірвання шлюбу може проводитись незалежно від строку, що минув після постановлення судом рішення про розірвання шлюбу, яке набрало чинності.

Розірвання шлюбу, здійснене в порядку, передбаченому статтями 106 СК України, тобто подружжя, яке не має дітей та ст.  107 СК  України з особами визнаними безвісно відсутними, недієздатними  проводитьс  в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

2. Рішення суду про розірвання шлюбу, постановлене судом після набрання чинності Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»,  надсилається судом до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

У разі розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день державної реєстрації розірвання шлюбу.

Рішення суду , яке постановлене після 27.07.2010 року є остаточним і не підлягає реєстрації в органах відділу. Відділ проставляє лише штампи про розірвання шлюбу у паспортах громадянам на підставі рішення суду при пред»Явлення копії рішення та паспорту, або паспортного документу.

Державна реєстрація розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей або діти повнолітні  проводиться на підставі письмової заяви про розірвання шлюбу подружжя,   у якій повинно бути зазначено про відсутність у них спільних дітей. проводиться після закінчення одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана, у присутності хоча б одного з подружжя.

Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

Якщо один із подружжя через поважну причину (у зв’язку з тяжкою хворобою, тривалим відрядженням, проживанням у віддаленій місцевості) не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідченою, або прирівняну до неї, від його імені може подати другий із подружжя, про що робиться відмітка в журналі обліку заяв про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей

Якщо один із подружжя через поважну причину не може з’явитись для державної реєстрації розірвання шлюбу, він може під час подачі заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, або впродовж місяця письмово повідомити орган державної реєстрації актів цивільного стану про згоду реєстрації розірвання шлюбу за його відсутності та зазначити місцезнаходження органу державної реєстрації актів цивільного стану, до якого слід надіслати свідоцтво про розірвання шлюбу. У разі надсилання письмового повідомлення підпис на ньому того з подружжя, який не може з’явитися, повинен бути нотаріально засвідченим, .

Протягом 2012 року було зареєстровано розірвань шлюбу  по взаємній згоді подружжя, яке не має дітей - 8, по рішенню  судів 83, протягом 2013 року зареєстровано розірвань шлюбу по взаємній згоді – 13, по рішенню судів – 132.

Якщо у 2012 році зареєстровано було 329 шлюбів, тобто кожен 4-й шлюб розрваний., а 2013  - зареєстровано 332, то кожен 3 шлюб розірваний.

 Начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану  О.Я. Воїнська

Переглядів: 722 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: