Неділя, 12.05.2024, 23:57

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Лютий » 27 » Підвищення ефективності законодавства за допомогою систематизації
15:07
Підвищення ефективності законодавства за допомогою систематизації

Система діючих в Україні нормативно-правових актів є досить складною внаслідок значної кількості нормотворчих органів і швидких змін, які вносяться до нормативно-правових актів. Нові закони, укази Президента України і нормативні акти інших ор­ганів вносять суттєві корегування в чинні акти, частина з них до­повнюється новими приписами, інші змінюються або визнаються такими, що втратили силу.

Систематизація законодавства — це діяльність по вдосконаленню законодавства з упорядкування та об'єд­нання нормативних актів, приведення їх до єдиної, цілісної, внутрішньо й зовні погодженої, несуперечливої певної сис­теми.

Відповідно до правил законодавчої техніки діяльність по сис­тематизації нормативного матеріалу повинна проводитись у певній послідовності.

Систематизація може здійснюватися в інтересах і в межах діяльності окремих державних органів, юридичних та фізичних осіб шляхом систематичної підбірки нормативних актів, не­обхідних для їх діяльності, розташуванні в зручному для цих су­б'єктів порядку (внутрішня систематизація); виданні різних видів збірників законів та інших нормативно-правових актів — шляхом об'єднання на державному рівні окремих актів, виданих з одного або кількох питань, в один великий нормативний акт (уніфікація).

Ціль внутрішньої систематизації - внутрішня обробка нормативних актів, що сприяє досягненню внутрішньої єдності норм права, усуненню колізій, пробілів у праві. Ціль зовнішньої систематизації - зовнішня обробка нормативних актів, їхня класифікація.

Функції систематизації:
- дозволяє оглянути весь масив чинного законодавства;
- виявляє й усуває непогодженості, протиріччя, пробіли правового      регулювання (дефекти законодавства);
- підвищує ефективність законодавства;
- робить законодавство информационно більше доступним (більше зручним -   для користування, полегшує пошук необхідної норми);
- сприяє вивченню, дослідженню законодавства;
- сприяє правовому вихованню громадян (поліпшує пізнавальний процес формування їхньої правосвідомості).

 

Провідний спеціаліст реєстраційної служби                        Л. Яворська

Переглядів: 681 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: