Неділя, 12.05.2024, 15:22

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Серпень » 12 » Обмеження щодо роботи близьких родичів
17:01
Обмеження щодо роботи близьких родичів

Ст. 9 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» встановлено обмеження щодо роботи близьких осіб. Зокрема, особи, які відповідно до ст. 5 даного закону є суб’єктами відповідальності за корупційні правопорушення не можуть мати у безпосередньому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути  безпосередньо  підпорядкованими  у  зв'язку   з   виконанням повноважень близьким їм особам.

Безпосереднє підпорядкування означає знаходитися у відносинах прямої організаційної або правової залежності підлеглої особи від її керівника, в тому числі через вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень, контролю за їх виконанням.

Відповідно до абзацу другого частини 1 статті 1 Закону України "Про засади запобігання та протидії корупції" близькі особи - це подружжя, діти, батьки, рідні брати та сестри, дід, баба, онуки, усиновлювачі, усиновлені та інші особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки із суб’єктами відповідальності за корупційні правопорушення.

Посадові особи відповідно до п. 2 ст. 9 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» особи, зазначені у підпунктах «а», «в» - «ж» пункту 1 та підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 4 цього Закону зобов’язані повідомити керівництво органу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у цьому органі близьких осіб.

Однак, дані обмеження не поширюються на:

   1) народних засідателів і присяжних;

  2) близьких   осіб,  які  безпосередньо  підпорядковані  один одному у зв'язку з перебуванням кожного з них на виборній посаді;

  3) осіб,  які  працюють  у  сільській  місцевості,   гірських населених пунктах;

  4) осіб,  які  працюють  в  галузі освіти,  науки,  культури, охорони здоров'я, фізичної культури та спорту;

  5) інших осіб, визначених законодавством.

             У разі виникнення обставин, що порушують такі вимоги, відповідні особи, близькі їм особи зобов’язані усунути ці обставини у п’ятнадцятиденний термін.

Якщо в зазначений строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи або близькі їм особи в місячний строк підлягають переведенню на іншу посаду, що виключає безпосереднє підпорядкування.

           У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває в підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади.

Також особам, які є суб’ктами відповідальності за корупційні правопорушення забороняється брати участь у роботі колегіальних органів під час розгляду питань щодо призначення на посаду близьких їм осіб та у будь-який інший спосіб впливати на прийняття такого рішення.

 

Спеціаліст І категорії Мостиського

районного управління юстиції                                                        Х.Р. Бойко
Переглядів: 2890 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: