П`ятниця, 10.05.2024, 14:59

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Березень » 27 » НОВИЙ ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ ПРАВ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО
14:06
НОВИЙ ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ ПРАВ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО

       

Новий порядок реєстрації прав на нерухомість, передбачений Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" та інших законодавчих актів України»  відтерміновано до 1 січня 2013 року. Отже, створення єдиної системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, яка поєднала б в собі інформацію про земельні ділянки та об’єкти, які на них знаходяться, слід чекати ще рік.

З 1 січня 2013 року функції державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, у тому числі на земельні ділянки, переходять до спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань державної реєстрації прав - Міністерства юстиції України та його територіальних органів.            Від імені Міністерства юстиції функції реєстрації речових прав на нерухоме майно виконуватимуть Державна реєстраційна служба України  та її структурні територіальні підрозділи. У Мостиському районі державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, яке знаходиться на території району, буде здійснювати відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області.

Державна реєстрація речових прав здійснюватиметься шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно зі ст. 4 Закону обов"язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, а саме:

·         право власності на нерухоме майно;

·         право володіння; право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами; іпотека; довірче управління майном;

·         інші речові права відповідно до закону;

·         податкова застава, предметом якої є нерухоме майно, та інші обтяження.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону державна реєстрація речових прав на нерухоме майно проводитиметься в строк, що не перевищує 14 робочих днів з моменту надходження до органу державної реєстрації прав заяви про таку реєстрацію та документів, необхідних для її проведення.
Детально процедура проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень регулюється Порядком державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 22.06.2011 року № 703. Цей документ набрав чинності з 1 січня 2012 року, однак дата набрання чинності Порядком буде перенесена відповідно на 1 січня 2013 року.

 

Начальник відділу державної реєстрації

речових прав на нерухоме майно

Москалик О.С.

 

 

 

 

Переглядів: 844 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: