Субота, 11.05.2024, 09:03

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Травень » 10 » Насильство в сім'ї та шляхи його попередження
13:46
Насильство в сім'ї та шляхи його попередження

Насильство в сім'ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Подібні дії з бокунасильника приводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоров'я постраждалої особи чи кількох осіб, членів цієї родини. Здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї, протидія та запобігання будь-яким його проявам, надання правової допомоги особам, які потерпають від насильства в сім'ї тощо мають закону підтримку на рівні держави. По-перше, на захисті сім'ї від насильства стоїть

Основний Закон держави Конституція України, яка визначає, що ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню. Законом України "Про попередження насильства в сім'ї" визначено органи, на які покладається здійснення заходів зпопередження насильства в сім'ї, їхні повноваження та відповідальність осіб, які вчинили насильство в сім'ї. Крім цього, розпорядженням Кабміну від 01.12.2010р. №2154-р затверджено План заходів з проведення Національної Кампанії "Стоп насильству" на період до 2015 року, у відповідності до якого необхідно проводити інформаційно-просвітницькі заходи, спрямовані на протидію усім формам насильства та інформувати широкі верстви населення про правові основи запобігання та протидії насильства в сім'ї та про види допомоги особам, які потерпають від такого роду посягань.

Статтею 1 вищезазначеного Закону визначено, що насильство в сім'ї - будь-які

умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю. Насильствоподіляють на фізичне, сексуальне, психологічне та економічне. Фізичне насильство в сім'ї - умисне нанесення одним членом сім'ї іншому члену сім'ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров'я, нанесення шкоди його честі і гідності.

Сексуальне насильство в сім'ї - протиправне посягання одного члена сім'ї на статеву недоторканість іншого члена сім'ї, а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітнього члена сім'ї.

Психологічне насильство в сім'ї  - насильство, пов'язане з дією одного члена сім'ї на психіку іншого члена сім'ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може завдаватися або завдається шкода психічному здоров'ю.

Економічне насильство в сім'ї - умисне позбавлення одним членом сім'ї

іншого члена сім'ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров'я.

Попередження насильства в сім'ї - система соціальних і спеціальних заходів, спрямованих на усунення причин і умов, які сприяють вчиненню насильства в сім'ї, припинення насильства в сім'ї, яке готується або вже почалося, притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні насильства в сім'ї, а також медико-соціальна реабілітація жертв насильства в сім'ї. Здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї в межах наданих їм повноважень покладається на: спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань попередження насильства в сім'ї; відповідні підрозділи органів внутрішніх справ;органи опіки і піклування; спеціалізовані установи для осіб, які вчинили насильство в сім'ї, та жертв такого на сильства:  - кризові центри для членів сімей, в яких вчинено насильство в сім'ї або існує реальна загроза його вчинення; центри медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім'ї.

Підставами для вжиття заходів з попередження насильства в сім'ї є: заява про допомогу жертви насильства в сім'ї або члена сім'ї, стосовно якого існує реальна

загроза вчинення насильства в сім'ї; висловлене жертвою насильства в сім'ї або членом сім'ї,стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства в сім'ї, бажання на вжиття заходів з попередження насильства в сім'ї у разі, якщо повідомлення або заява надійшли не від нього особисто; отримання повідомлення про застосування насильства в сім'ї або

реальної загрози його вчинення стосовно неповнолітнього чи недієздатного члена сім'ї. Заява та повідомлення про застосування насильства в сім'ї або реальної загрози його вчинення приймаються за місцем проживання постраждалого органами, які здійснюються роботу у напрямку попередження насильства. Орган, до якогонадійшла заява або надійшло повідомлення про вчинення насильства в сім'ї або реальну загрозу його вчинення, розглядає заяву чи повідомлення та вживає в межах своїх повноважень передбачені законом заходи з попередження насильства в сім'ї. При цьому законодавство України, предметом регулювання якого є попередження насильства в сімї та ліквідація

його негативних наслідків, не обмежується зазначеними вище законодавчими актами. Закон України "Про попередження насильства в сімї" закріплює заходи превентивного характеру, які застосовуються з метою попередження фактів насильства в майбутньому.  

 Тому у випадку, коли дії щодо насильства в сім'ї становлять собою злочин чи інше правопорушення, стосовно особи, винної в його скоєнні, повинні застосовуватися заходи юридичної відповідальності, передбачені законодавством України.

Спеціаліст І категорії

Мостиського РУЮ

Бодьо Н.Л.

Переглядів: 790 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: