Неділя, 12.05.2024, 14:33

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Грудень » 13 » Надання інформації з Державного реєстру праа на нерухоме майно у формі витягу, інформаційної довідки та виписки
12:54
Надання інформації з Державного реєстру праа на нерухоме майно у формі витягу, інформаційної довідки та виписки

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно є єдиною державною інформаційною системою, яка містить відомості про речові права на нерухоме майно, їх обмеження, а також технічні дані про об'єкти нерухомого майна (технічну інвентаризацію), суб'єктів речових прав, правочини, вчинені щодо таких об'єктів нерухомого майна.

Органи державної реєстрації прав, державні реєстратори забезпечують достовірність інформації, її захист від несанкціонованого доступу, оновлення, архівування та відновлення даних, їх оперативний пошук і документальне відтворення процедури державної реєстрації прав, оперативне надання витягів про зареєстровані права та/або їх обтяження з Державного реєстру прав.

Порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно визначений постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 року № 1141.

Відповідно до частини 11 статті 15 Закону датою і часом державної реєстрації прав та їх обтяжень вважаються дата і час реєстрації відповідної заяви в органі державної реєстрації прав. Слід зазначити, що частиною 1 статті 15 Закону встановлено, що реєстрація заяви і прийняття рішення про реєстрацію прав є окремими етапами процедури реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обмежень. Прийняттю рішення про проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передує встановлення факту відсутності підстав для відмови в державній реєстрації, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію. Таким чином, момент державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і момент державної реєстрації заяви про проведення такої реєстрації співпадають за умови, що відсутні передбачені законодавством підстави для відмови у проведенні державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Таким чином, Закон встановлює єдиний момент реєстрації, яким є реєстрація відповідної заяви. А з моментом реєстрації частина 3 статті 3 Закону пов'язує безпосередньо момент виникнення відповідних прав.

Положеннями Закону, а саме частиною 6 статті 15 передбачено, що у разі якщо під час розгляду заяви про державну реєстрацію прав державним реєстратором встановлено, що подані інші заяви про державну реєстрацію прав на те саме майно, заяви розглядаються в порядку черговості їх надходження. При цьому заява розглядається тільки після прийняття рішення державним реєстратором щодо попередньо розглянутої заяви і внесення ним відповідного запису до Державного реєстру прав.

Порядок та умови отримання інформації про державну реєстрацію прав та їх обтяжень з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно регламентовано Законом.

У статті 28 Закону встановлено, що інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про державну реєстрацію прав та їх обтяжень надається у формі витягу, інформаційної довідки та виписки.

Відповідно до пункту 5 Порядку надання витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 2011 року № 703,витяг містить відомості про державну реєстрацію права власності та інших речових прав на нерухоме майно, обтяження таких прав.

Відповідно до частини 2 статті 28 Закону витяг надається за заявою:

1) власника нерухомого майна або уповноваженої ним особи;

2) особи, яка має речове право на чуже нерухоме майно, або уповноваженою нею особи;

3) спадкоємця (правонаступника - для юридичної особи) або уповноваженої ним особи.

Витяги з Державного реєстру прав надаються державними реєстраторами прав на нерухоме майно незалежно від місця розташування нерухомого майна, за винятком надання державними реєстраторами витягів під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також під час взяття на облік безхазяйного нерухомого майна.

Щодо надання виписки, то тут слід відмітити, що сама по собі виписка - це форма отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в частині відомостей про осіб, які одержали дані про права та обтяження на нерухоме майно, що належить певній особі.

Виписка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відповідно до частини 5 статті 28 Закону надається за заявою власника або правоволодільця та містить інформацію про осіб, які отримали відомості про права та обтяження прав на нерухоме майно, що йому належить.

Інформаційну довідку з Державного реєстру прав на підставі письмового запиту мають право отримувати суд, органи місцевого самоврядування, внутрішніх справ, прокуратури, державної податкової служби, Служби безпеки України та інші органи державної влади (посадові особи), якщо запит зроблено у зв'язку зі здійсненням ними повноважень, визначених законом .

Отже, створення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно є однією із засад щодо реформування у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та принесе полегшення в отриманні інформації з нього як громадянам, юридичним особам, так і органам державної влади.

 

Провідний спеціаліст відділу

державної реєстрації речових прав

на нерухоме майно                                                                            А.А. Собіль

 

 

Переглядів: 615 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: