Субота, 11.05.2024, 06:31

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Жовтень » 19 » Легалізація об"єднань громадян шляхом письмового повідомлення про заснування
12:31
Легалізація об"єднань громадян шляхом письмового повідомлення про заснування
   Громадські організації є невід’ємним елементом будь-якого демократичного суспільства. Їх соціально-політичне призначення і роль поляга­ють, насамперед , у тому, що вони допомагають людям у повсякденному житті, звільняють особистість від необхідності самостійно вирі­шувати безліч проблем, відкрива­ють широкі можливості для суспільно-політичної ініціативи народу, для здійснення ним самоврядування.
    Об’єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод.
   Реєстрація громадських організацій, так само як і професійних спілок, благодійних організацій, релігійних організацій здійснюється відповідно до законодавчих актів, які визначають їхні особливості. Зокрема, порядок та умови реєстрації громадських організацій визначені Законом України «Про об'єднання громадян» від 16 вересня 1997 року та Положенням про порядок легалізації об'єднань громадян, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №140 від 26 лютого 1993 року.
    Діяльність об'єднань громадян, які нелегалізовані є протизаконною. Якщо громадяни вирішили заснувати місцеву громадську організацію, а намірів реєструвати її як юридичну особу немає, то вони, відповідно до статті 14 Закону України «Про об’єднання громадян», можуть легалізувати своє заснування шляхом письмового повідомлення. Повідомлення про заснування є спрощеним способом легалізації громадської організації.
    Згідно п. 9 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про порядок легалізації об’єднань громадян» від 26 лютого 1993 року №140 (із змінами та доповненнями) для легалізації громадської організації шляхом повідомлення про її заснування до легалізуючого органу подається заява, підписана не менш як трьома засновниками громадської організації або її уповноваженими представниками. В заяві вказуються наступні відомості:
     - Прізвище, ім'я, по батькові засновників громадської організації або їх уповноважених представників, рік народження, місце постійного проживання;
     -  Назва організації;
    -  Місцезнаходження центральних статутних органів;
    -  Основна мета діяльності громадської організації.
    Підписи в заяві повинні бути завірені в установленому законом порядку. В цьому випадку слід звернутися до нотаріуса. У Законі України «Про об’єднання громадян» та Положенні про легалізацію об’єднань громадян мова іде тільки про один документ – заяву про легалізацію шляхом повідомлення. Щодо всіх інших документів – не передбачено, що вони подаються, тому немає підстав вимагати від громадян додаткові документи.
    Для легалізації шляхом повідомлення про заснування місцевого осередку всеукраїнської (міжнародної) громадської організації додатково подаються :
   - Протокол(витяг), рішення керівного органу всеукраїнської (міжнародної) організації.
   - Засвідчені в установленому порядку, копії статуту та свідоцтва про реєстрацію всеукраїнського (міжнародного) об’єднання громадян.
    Документи, які надходять на легалізацію громадської організації приймаються та реєструються в день надходження в журналі вхідної кореспонденції.
    Громадська організація, легалізована шляхом повідомлення про її заснування, вноситься до книги обліку громадських організацій, що ведеться легалізуючим органом. У книзі обліку громадських організацій зазначається: дата надходження документів, назва організації і місцезнаходження центральних статутних органів, основна мета діяльності, дата легалізації.
     Реєстраційний збір при легалізації шляхом повідомлення не сплачується.
    При легалізації громадської організації шляхом повідомлення про її заснування свідоцтво не видається, а складається повідомлення про легалізацію шляхом письмового повідомлення. Проте після легалізації громадської організації шляхом повідомлення вона не набуває статусу юридичної особи, отож, не може мати печатки, відкривати рахунки у банках тощо. Однак легалізація громадської організації шляхом повідомлення буде свідчити про те, що діяльність такої організації є законною.
    Відмова у легалізації громадської організації шляхом повідомлення законом не передбачена.
   Позитивним кроком на шляху до розвитку громадянського суспільства в нашій державі стало прийняття Закону України «Про громадські об’єднання», що набув чинності 19 квітня 2012 року та вводиться в дію з 1 січня 2013 року. Дану подію очікували вже давно, оскільки чинний на сьогоднішній день Закон України «Про об’єднання громадян», прийнятий ще у 1992 році, є застарілим та таким, що не відповідає сучасним європейським стандартам.
   Звертаємо Вашу увагу, на те, що громадські організації легалізовані до введення нового закону в дію шляхом реєстрації або легалізації шляхом повідомлення про заснування, не вимагають відповідно перереєстрації або повторної подачі документів для легалізації. Проте, статути (положення) громадських організацій повинні бути приведені у відповідність до закону протягом п’яти років з дня введення його в дію (тобто до 1 січня 2018 року). Слід зазначити, що реєстрація змін до статуту (положення), пов’язаних з введенням закону в дію, здійснюватиметься безкоштовно.
   Маємо надію, що новий закон сприятиме активізації громадянського суспільства, що призведе до збільшення кількості зареєстрованих громадських організацій в Україні.


Провідний спеціаліст
реєстраційної служби Мостиського РУЮ                         Л.Р. Яворська
Переглядів: 1351 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: