П`ятниця, 10.05.2024, 07:04

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Травень » 25 » Контроль за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади у сфері легалізації об’єднань гро
10:22
Контроль за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади у сфері легалізації об’єднань гро

Статтею 143 Конституції України встановлено, що органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади. Органи місцевого самоврядування з питань здійснення ними повноважень органів виконавчої влади підконтрольні відповідним органам виконавчої влади.

Відповідно до частини другої статті 76 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" органи та посадові особи місцевого самоврядування з питань здійснення ними делегованих повноважень органів виконавчої влади є підконтрольними відповідним органам виконавчої влади.

Підпунктом 7 п. «б» ст.38 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст.14 Закону України "Про об’єднання громадян" та п.2 Положення про порядок легалізації об’єднань громадян, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.1993 №140, до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад віднесено делеговане повноваження - легалізацію у встановленому порядку місцевих громадських організацій, місцевих осередків всеукраїнських та міжнародних громадських організацій.

Міністерство юстиції України є центральним органом виконавчої влади.

Мін’юст здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку головні управління юстиції Мін’юсту в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, а також районні, районні у містах, міські (міст обласного значення) управління юстиції.

Відповідно до Закону України "Про об’єднання громадян" та Положення про Мін’юст реалізація конституційного права громадян на свободу об’єднання у політичні партії і громадські організації є сферою відповідальності Міністерства юстиції, Мін’юст через свої територіальні органи бере участь у здійсненні контролю за виконанням виконкомами делегованих повноважень - легалізацію у встановленому порядку місцевих громадських організацій.

У здійсненні цієї роботи органи юстиції мають надавати всебічну правову допомогу виконкомам з метою запобігання порушенню прав і свобод громадян.

Контроль здійснюється шляхом:

1) аналізу актів органів місцевого самоврядування;

2) надання органами місцевого самоврядування інформації про виконання

    делегованих повноважень органів виконавчої влади;

3) проведення перевірок діяльності виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Спеціаліст 1-ї категорії

М.Поліщак

Переглядів: 1919 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: