Неділя, 12.05.2024, 05:52

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Лютий » 15 » Хто має право на звання "Мати-героїня"? Як і хто складає нагородний лист?
16:48
Хто має право на звання "Мати-героїня"? Як і хто складає нагородний лист?

  Згідно з роз'ясненнями Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту:
  - Почесне звання України "Мати-героїня" присвоюється відповідно до Указу Президента України від 29 червня 2001 року N 476/2001 "Про почесні звання України" жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку. При цьому враховується вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім'ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.
   Висунення кандидатур до присвоєння почесних звань здійснюється гласно за місцем роботи особи, яку представляють до нагородження, у трудових колективах установ, організацій і підприємств (незалежно від типу, форми власності та господарювання).
  Органи, яким надано право вносити подання про присвоєння почесних звань, надсилають на ім'я Президента України зазначене подання і нагородний лист установленого зразка. У нагородному листі зазначаються конкретні заслуги особи, що стали підставою для порушення клопотання про присвоєння почесного звання. Рішення про присвоєння звання "Мати-героїня" приймається місцевими органами виконавчої влади. Про результати розгляду заявникові повідомляють в установленому порядку.
  Ст. 150 Сімейного кодексу України визначено обов'язки батьків:
   - виховувати дитину в дусі поваги прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї, свого народу, своєї Батьківщини (п. 4);
  - піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток (п. 5) Сімейного кодексу України;
   - забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя (п. 6) .
  Виходячи з вищевикладеного, багатодітні матері, діти яких були засудженими умовно або перебували в місцях позбавлення волі, а також без поважних причин (інвалідність дитини, за станом здоров'я тощо) виховувались в інтернатних закладах або були під опікою, не мають підстав для порушення клопотання щодо присвоєння почесного звання України "Мати-героїня".

Спеціаліст 1-ї категорії РУЮ
Поліщак М.В.

Переглядів: 1633 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: