Понеділок, 13.05.2024, 17:44

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Квітень » 21 » Домашнє насильство над жінками
09:50
Домашнє насильство над жінками

Насильству в сім'ї в основному піддаються жінки. Рідше трапляються насильства жінки у відношенні чоловіка і конкретну інформацію про них складно отримати. Чоловіки вдаються до насильства, намагаючись чинити тиск і продемонструвати свою силу над жінками.
За українським законодавством, насильство може проявлятися в словесних образах, фізичних нападах, побоях, погрожуваннях тощо. Вивчення проблеми насильства в сім’ї ускладнюється патріархальним ставленням до ролі жінки у сім’ї та суспільстві, що склалося історично. Офіційна статистика дає недостовірну інформацію, оскільки постраждалі жінки рідко звертаються до інстанцій зі скаргою. Головні причини – стереотип «б’є, значить любить»; страх помсти і незахищеність від неї; звичка відчувати власну вину; небажання ганьбити сім’ю; занижена самооцінка та фінансова залежність. Крім того, наші жінки в своїй більшості не класифікують морально-етичні приниження, погрози, словесні образи, ігнорування інтересів як насильство; особливо це стосується сільських жительок. Відповідальність за вчинення домашнього насильства – накладення штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян (лягає на сімейний бюджет, тобто жертва страждає ще раз) або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку, якщо застосування цих заходів буде визнано недостатнім, – адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.
Причинами прояву насильства в сім'ї є такі чинники:

– психологічні: психічні розлади, високий рівень агресії, власний негативний досвід дитинства, низька самооцінка осіб;
 
– соціальні: патріархальна культура, нерівномірний розподіл влади між чоловіками і жінками, стереотипність уявлень про ролі в сім’ї та виховання дітей; високий рівень алкоголізації населення; поширення наркоманії;
 
– економічні: зниження рівня життя частини населення, безробіття, соціально-побутова невлаштованість.
Фізичні насильства є найпоширенішим видом домашнього насильства. Рукоприкладства, згвалтування, ножові поранення чоловіками жінок явища страшні й неприйнятні для сімейних відносин, проте всім відомі через засоби масової інформації. Саме існування домашнього насильства говорить про те, що боляче все суспільство, а не тільки б'ють чоловіки і терплять їх жінки. Якщо чоловік може дозволити підняти руку на жінку, значить щось неправильно в тому суспільстві, де вже оголошено про емансипацію жінок. Агресивна поведінка багатьох чоловіків, б'ють своїх дружин, причина неправильного виховання в сім'ї. Вони бачили сцени насильства у себе вдома, де батько не раз бив матір, яка приймала це як належне, без всякого осуду. Такі діти, стаючи дорослими, вважають, що жінка повинна коритися чоловічої переваги.
Багато жінок у багатьох випадках змушені прощати чоловікам факт побиття, Так як вважають винною в причині чоловічої агресії себе і сподіваються, що це був останній раз, і він виправиться. Ситуація ще ускладнюється тим, що чоловік і дружина близькі люди, тим більше якщо у них є спільні діти. Цим жінкам характерно низька самооцінка і безвихідність із ситуації.
Кожна людина має право злитися, але ні в кого немає  ніякого права жорстоко поводитися з іншими. Саме дієве рішення проблеми побоїв або інших крайнощів з боку чоловіка - це розлучення з жорстоким партнером. Чоловік, який підняв руку на жінку, ніколи не виправиться сам по собі, а перевиховувати його неможливо.


Начальник управління юстиції                                          М.М. Гандз

Переглядів: 583 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: