Понеділок, 13.05.2024, 19:14

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Березень » 11 » Домашнє насильство і агресія
16:25
Домашнє насильство і агресія

Агресія - "це будь-яка форма поведінки, націленого на образу чи заподіяння шкоди іншій живій істоті, не бажає подібного поводження.

Засвоєння агресивної поведінки часто відбувається саме в сім'ї. Сім'я може одночасно демонструвати моделі агресивної поведінки і забезпечувати його підкріплення. Ймовірність агресивної поведінки дітей залежить від того, стикаються вони з проявами агресії у себе вдома. Агресії вони також навчаються при взаємодії з однолітками, часто впізнаючи про переваги агресивної поведінки під час ігор. І, нарешті, діти вчаться агресивних реакцій не тільки на реальних прикладах (поведінка однолітків і членів сім'ї), а й на символічних, пропонованих мас-медіа.

Агресивні діти, як правило, виростають у сім'ях, де дистанція між дітьми і батьками величезна, де мало цікавляться розвитком дітей, де не вистачає тепла і ласки, ставлення до проявів дитячої агресії байдуже чи поблажливе, де в якості дисциплінарних впливів замість турботи і терплячого пояснення воліють силові методи, особливо фізичні покарання.

Саме в лоні сім'ї дитина проходить первинну соціалізацію. На прикладі взаємин між членами сім'ї він навчається взаємодіяти з іншими людьми, навчається поведінці й формам відносин, які збережуться в нього в підлітковому періоді і в зрілі роки. Реакції батьків на неправильну поведінку дитини, характер відносин між батьками і дітьми, рівень сімейної гармонії чи дисгармонії, характер відносин з рідними братами або сестрами - ось фактори, які можуть зумовлювати агресивну поведінку дитини в сім'ї та поза нею, а також впливати на його відносини з оточуючими в зрілі роки.

Аспект сімейних взаємин, що викликає найбільший інтерес соціологів, - це характер сімейного керівництва, тобто дії батьків, мають на меті «наставити дітей на шлях істинний» або змінити їх поведінку. Деякі батьки втручаються рідко: при вихованні вони свідомо дотримуються політики невтручання - дозволяють дитині вести себе як він хоче чи просто не звертають на нього уваги, не помічаючи, прийнятно або неприйнятно його поведінку. Інші ж батьки втручаються часто, або заохочуючи (за поведінку, відповідне соціальним нормам), або караючи (за неприйнятне агресивна поведінка). Іноді батьки ненавмисно заохочують за агресивну поведінку або карають за прийняте в суспільстві поведінку. Навмисне або ненавмисне, але підкріплення істотно зумовлює становлення агресивної поведінки.

Спроба стримувати агресивну поведінку дитини за допомогою фізичних покарань часто нагадують метання бумеранга. Як зазначено в розділі про стиль сімейного керівництва, спроби звести агресію нанівець або хоча б контролювати її прояви за допомогою суворих покарань фактично є підкріпленням і можуть потурати агресивній поведінці і збільшувати рівень демонстрованою агресії. Дійсно, проблема покарання і його ролі в зниженні рівня агресивності є однією з найбільш суперечливих в галузі дослідження агресивної поведінки людини.

 

 

Спеціаліст І категорії

Мостиського РУЮ                                            Х.Р. Бойко

Переглядів: 629 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: