Субота, 11.05.2024, 10:08

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Травень » 28 » Діти – це майбутнє нашої держави
14:20
Діти – це майбутнє нашої держави

Дитинство – це чудова пора надій і сподівань на прекрасне життя та здійснення мрій. Діти – це майбутнє нашої держави, яке формується в сьогоденні.                                                                                                   Рішення про запровадження Дня захисту дітей було ухвалене Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949-го року. Організація Об’єднаних Націй підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним із пріоритетних напрямів у  своїй діяльності. У 1959-му році ООН прийняла Декларацію прав дитини. 20-го листопада 1989-го року ООН прийняла Конвенцію про права дитини. Текст Конвенції про права дитини готувався, обговорювався та узгоджувався більше десяти років. В ній записано, як уряд кожної країни має дбати про дітей. Цей особливий документ було ратифіковано 191 країною світу.                                                                                Конвенція ООН про права дитини набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року. З цього часу є частиною національного законодавства.
     Конвенція ООН про права дитини є одним із найголовніших в історії прийнятим договором про права дитини.                                            
Головним завданням Конвенції є забезпечення дітей особливим піклуванням та допомогою, надання необхідного захисту, сприяння сім'ї, як основному осередку суспільства, та природного середовища для зростання і благополуччя всіх її членів і особливо дітей. Конвенція визнає, що дитині для повного та гармонійного розвитку необхідно зростати в сімейному оточені, в атмосфері щастя, любові та розуміння, дитина має бути повністю підготовлена до самостійного життя в суспільстві.                                                    Міжнародний день захисту дітей відзначається в Україні з 1998року. В цей день відбуваються різноманітні заходи, що підкреслюють увагу до дитячих прав і до формування гармонійної особистості. Діти, як найвразливіша частина суспільства, потребують особливого захисту й піклування.                                Перше законодавство про дітей з'явилося на Заході наприкінці XIX початку XX ст. Дітей, беззахисних перед експлуатацією дорослих, почали вилучати з процесу виробництва. Потім було прийнято і законодавство про обов’язкову освіту.                                                                                               У 1924 р. в Женеві прийнято Декларацію прав дитини, що стала першим міжнародним інститутом, спрямованим на захист дітей. У ній визначено обов’язки дорослих стосовно дітей. У такий спосіб права дитини увійшли до системи міжнародного права. В 1945 р. було утворено Організацію Об’єднаних Націй, і правам дитини стало приділятись більш особливу увагу.
У 1948 році прийнято Загальну Декларацію прав людини. У 1989 році усі члени, Генеральної Асамблеї ООН одноголосно ухвалили Конвенцію ООН про права дитини. Вона була знано досконалішою і ширшою порівняно із Женевською й торкалася не лише життєвих потреб дитини, а й моральних - любові й розуміння, проголошувала право на ім'я і національність, передбачала обов'язкову і безплатну початкову освіту, заборону дитячої праці до певного віку, право дитини на гру і творчість.

Конвенцію підписали й ратифікували 192 держави, серед яких була і Україна - Верховна Рада України 27 лютого 1991 року ратифікувала Конвенцію про права дитини .

Права дитини визначені у розділі 2 статей 51 та 52 Основного Закону нашої держави - Конституції України. У квітні 2001 року прийнято Закон України «Про охорону дитинства».

Особливий внесок у справу забезпечення прав дитини у світі робить Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) ЮНІСЕФ відкрив постійне представництво в Україні для допомоги урядові в реалізації різноманітних програм, спрямованих на захист та розвиток українських дітей. Діти - майбутнє нашої країни, і від їхнього фізичного розвитку, знань, вмінь залежатиме, якою буде наша держава в майбутньому .

 

Провідний спеціаліст реєстраційної служби                       Л.Яворська



 

Переглядів: 720 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: