П`ятниця, 10.05.2024, 06:31

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Листопад » 12 » Діяльність органів внутрішніх справ щодо подолання насильства в сім’ї
10:36
Діяльність органів внутрішніх справ щодо подолання насильства в сім’ї

Насильство в сім’ї є актуальною проблемою сьогодення. На жаль, необхідно констатувати, що сім’я як осередок суспільства, без підтримки держави та її інституцій, не завжди спроможна виконувати свої головні функції, зокрема щодо забезпечення належного добробуту та виховання дітей.
Підставами для вжиття заходів попередження насильства в сім’ї є:
– заява про допомогу жертви насильства в сім’ї або члена сім’ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства в сім’ї;
– висловлене жертвою насильства в сім’ї або членом сім’ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства в сім’ї, бажання щодо вжиття заходів попередження насильства в сім’ї у разі, якщо повідомлення або заява надійшли не від нього особисто;
– отримання повідомлення про вчинення насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення стосовно неповнолітнього чи недієздатного члена сім’ї;
– отримання інформації про реальну загрозу вчинення насильства в сім’ї за інших обставин (публікації в засобах масової інформації, колективні звернення громадян, керівників організацій, підприємств, судів, навчальних закладів, органів громадського самоврядування та ін.). Необхідно пам’ятати, що отримання відповідної інформації від указаних осіб може бути підставою для вжиття заходів попередження насильства в сім’ї тільки за умови наявності згоди жертви насильства в сім’ї або особи, щодо якої існує реальна загроза його вчинення. Проте отримання такої згоди не є обов’язковим, якщо жертвою насильства є неповнолітня або недієздатна особа. 
Заява та повідомлення про застосування насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення приймаються за місцем проживання постраждалого органами, зазначеними в пунктах 1 (спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань попередження насильства в сім’ї) та 2 (відповідні підрозділи органів внутрішніх справ) частини першої статті 3 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї».
Орган, до якого надійшла заява або повідомлення про вчинення насильства в сім’ї або реальну загрозу його вчинення, розглядає заяву чи повідомлення та вживає в межах своїх повноважень передбачених законом заходів попередження насильства в сім’ї.
Отже, держава зобов’язана захистити людину від насильства в сім’ї, не порушуючи при цьому її право на невтручання в особисте та сімейне життя. Виходячи з цих принципових положень, Закон визначає підстави для вжиття заходів попередження насильства в сім’ї, які вживаються лише за заявою про допомогу жертви насильства в сім’ї або члена сім’ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства в сім’ї, або за умови висловленого ним бажання, якщо повідомлення або заява надійшли не від нього особисто. 
Таким чином, втручання держави в сімейне життя відбувається винятково з ініціативи або за бажанням особи, яка потребує допомоги. 
І лише в разі отримання повідомлення про вчинення насильства в сім’ї або реальної його загрози стосовно неповнолітнього чи недієздатного члена сім’ї заходи вживаються без згоди таких осіб. Держава бере під свій захист осіб, рівень психічного чи фізичного розвитку яких не дозволяє в повній мірі усвідомлювати небезпеку, яка їм загрожує. 
Служба дільничних інспекторів міліції, кримінальна міліція у справах дітей органу внутрішніх справ інформує протягом трьох днів про отримання заяви управління або відділ у справах сім’ї та молоді відповідної місцевої держадміністрації. У тому випадку, коли заява стосується неповнолітнього чи недієздатного члена сім’ї, відповідна інформація подається до служби у справах дітей та органу опіки і піклування. Про отримання заяви, у якій міститься повідомлення про загрозу життю й здоров’ю особи, негайно інформується відповідний орган внутрішніх справ (телефоном спецлінії «102») для вжиття заходів припинення насильства або дій членів сім’ї, що містять реальну загрозу вчинення насильства в сім’ї.
Усна заява викладається заявником і записується посадовою особою відповідного органу, а письмова – надсилається поштою, подається особисто або передається через іншу особу. У заяві зазначаються: 
1. Прізвище, ім’я та по батькові постраждалого.
2. Місце проживання постраждалого від насильства в сім’ї або члена 
сім’ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства.
3. Інформація про те, ким вчинено насильство в сім’ї, час і місце його вчинення, умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування, інші обставини вчинення насильства в сім’ї. 
Відомості про особисте життя та інша інформація, що міститься в заяві, не підлягають розголошенню. загрожує, і відповідним чином на неї реагувати.

Спеціаліст І категорії Мостиського РУЮ                  Х.Р. Бойко

Переглядів: 565 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: