Субота, 11.05.2024, 06:33

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Квітень » 23 » Держава оплачуватиме послуги безоплатних адвокатів в залежності від складності справ
12:14
Держава оплачуватиме послуги безоплатних адвокатів в залежності від складності справ

Кабінет Міністрів затвердив порядок оплати послуг адвокатів, які надаватимуть безоплатну вторинну правову допомогу особам, затриманим в адміністративному або кримінально-процесуальному порядку, а також у кримінальних справах. Відповідну постанову, яка була розроблена на реалізацію Закону «Про безоплатну правову допомогу», було ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів 18 квітня.

Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, потреба у розробці нормативного акта, який би врегулював питання оплати державою послуг адвокатів, що надаватимуть безоплатну вторинну правову допомогу, виникла у зв‘язку з відсутністю в законодавстві, зокрема, в чинному Кримінально-процесуальному кодексі, ефективного механізму залучення адвокатів до надання безоплатної правової допомоги.

Згідно з постановою, розмір винагороди адвокатів за надання вторинної правової допомоги запропоновано здійснювати погодинно з урахуванням багатьох факторів. Зокрема, враховуватиметься ступінь тяжкості злочину, коефіцієнт складності справи, стадія провадження у справі, повнота участі адвоката у відповідних процесуальних діях, враховуватиметься робота у святкові або неробочі дні тощо.

Постановою затверджено методику обчислення розміру винагороди адвокатів, які надають вторинну правову допомогу у кримінальних справах. Так, наприклад, коефіцієнт складності справи визначатиметься із врахуванням таких факторів, як ступінь тяжкості злочину, за скоєння якого особа може бути притягнута або притягнута до кримінальної відповідальності; кількість епізодів злочинної діяльності особи; кількість співобвинувачених особи у справі; обрання щодо особи запобіжного заходу у вигляді взяття під варту; ведення захисту в особливих категоріях справ для стадій досудового слідства і провадження в суді першої інстанції тощо.

Розмір оплати за годину роботи адвоката з надання вторинної правової допомоги встановлено на рівні 2,5% мінімальної заробітної плати, визначеної законом на час надання послуг адвокатом.

Передбачається, що прийняття постанови дозволить економічно обґрунтовано і справедливо вирішити питання оплати послуг адвокатів, які надають вторинну правову допомогу особам, затриманим в адміністративному або кримінально-процесуальному порядку, а також у кримінальних справах.

Як відомо, відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» з 1 січня 2013 року безоплатна вторинна правова допомога повинна надаватися адвокатами особам, до яких застосовано адміністративне затримання та арешт; підозрюваним у вчиненні злочину особам, які затримані органами дізнання та слідства; особам, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту; особам, у справах яких відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу України участь захисника є обов’язковою.

Начальник Мостиського РУЮ

М.Гандз

Переглядів: 600 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: