Понеділок, 13.05.2024, 08:24

Мостиське районне управління юстиції

Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Листопад » 29 » Cім’я без реєстрації шлюбу. Права та обов’язки.
13:58
Cім’я без реєстрації шлюбу. Права та обов’язки.

Явище фактичного співжиття жінки та чоловіка однією сім'єю досить поширене як в Україні, так і в світі. Тому й виникла потреба нормативно врегулювати питання спільного проживання осіб однією сім'єю, визначити режим майна, набутого ними спільно в такому проживанні тощо.
Дане питання є актуальним, оскільки спільне проживання поступово втрачає характер «пробного» союзу чоловіка та жінки, який має тенденцію переростати в зареєстрований шлюб, а існує як цілком самостійна форма організації сімейних відносин.
Чинний СК, вочевидь реагуючи на потреби часу та практики, нормативно визнає спільне проживання чоловіка та жінки однією сім'єю, тобто як таке, що пов'язує осіб спільним побутом та взаємними правами й обов'язками, а також визнає майно, набуте за час такого спільного проживання, спільною сумісною власністю цих осіб
.
Відповідно до п. 4 ст. 3 СК сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, незаборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства. Власне, до останнього із наведених вище варіантів створення сім'ї можна віднести спільне проживання однією сім'єю. Причому відповідно до ч. 3 ст. 51 Конституції України сім'я охороняється державою, а така охорона не ставиться у залежність від підстав створення сім'ї.
Цікавий факт
Жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі між собою, тривалий час переживали однією сім'єю, мають право на утримання у разі втрати працездатності
Фактичні шлюбні відносини, засновані на таких же особистiсно-емоційних началах, як і зареєстрований шлюб. Проте питання значущості характеру взаємовідносин осіб, які перебувають у фактичному шлюбі, для визнання таких фактичних відносин з боку держави є дискусійним, про що докладніше йтиметься далі.
Стаття 74 СК передбачає, що у разі спільного проживання чоловіка та жінки однією сім'єю, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм обом на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовими договорами між ними.
.


ПРАВОВИЙ РЕЖИМ МАЙНА ТА МОЖЛИВІ ПРОБЛЕМИ У РАЗІ ЙОГО РОЗПОДІЛУ


Режим спільної сумісної власності майна осіб, що перебувають у фактичних шлюбних відносинах, передбачає можливість звернутися до суду для розподілу даного майна як майна подружжя у разі припинення фактичного спільного проживання сім'єю, в такому випадку слід керуватися нормами гл. 8 СК відповідно до ч. 2 ст. 74 СК, яка поширює на майно, набуте під час спільного проживання, правовий режим спільної сумісної власності.
Зокрема, майно, набуте під час спільного проживання, підлягає розподілу в рівних частках, якщо інше не передбачено договором між сторонами.
На практиці, учасники фактичних і шлюбних відносин, як правило, не укладають між собою договорів, які би регулювали питання володіння , користування, розпорядження спільно набутим май- ном, його розподілу в разі припинення таких фактичних шлюбних відносин.
Експерти запевняють, що  нині модель української сім`ї наближається до європейської та американської. Насамперед це стосується шлюбного віку, який зростає. Молоді люди не поспішають одружуватись. Середній вік одруження чоловіків становить 30 років, жінок — 27. Для багатьох, особливо молодих, і тих, хто вже встиг «сходити заміж і повернутися», модним стає так званий цивільний шлюб. Майже кожна друга молода людина вважає прийнятним для себе пожити разом до весілля, і кожна пята - взагалі не одружуватися.  12% молодих сімейних пар в Україні живуть без реєстрації шлюбу. Як наслідок вільних стосунків у нашій державі різко зростає кількість позашлюбних народжень і матерів-одиначок. Якщо по Мостиському району Львівської області  у  2008 році- 23, у 2009 році кількість дітей, народжених поза шлюбом, сягала 36, 2010 році 31, то вже у 2012 році  ця цифра сягнула до  53  . Експерти прогнозують, що вже скоро кожна третя дитина в Україні може бути позашлюбною. При цьому лише 32 відсотки українців негативно ставляться до матерів-одиначок.  

Начальник відділу ДРАЦС РС

Мостиського РУЮ                                                                            О.Я. Воїнська

Переглядів: 690 | Додав: Justycija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: